Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore

Nadškof msgr. Stanislav Zore OFM se je rodil 7. septembra 1958 v vasi Znojile, župnija Sela pri Kamniku. Prve štiri razrede osnove šole je obiskoval v podružnični šoli na Selih, osemletko pa je dokončal v Kamniku ter se vpisal na gimnazijo v Kamniku. Leta 1974 je stopil v Serafinski kolegij v Kamniku. Po maturi leta 1977 je šel v noviciat na Kostanjevici v Novi Gorici in naslednje leto naredil neslovesne zaobljube. Istega leta se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Od leta 1980 je služil vojaški rok v Koprivnici in Varaždinu, nato pa nadaljeval študij teologije, kjer je leta 1984 diplomiral. Tega leta je tudi naredil slovesne zaobljube. Leto pozneje, 29. junija 1985 je prejel mašniško posvečenje.

Po novi maši je opravljal kaplansko službo najprej v župniji svetega Frančiška v Šiški, potem pa še na več mestih. Večkrat je bil hišni predstojnik. Bil je definitor province, provincialni vikar in dva mandata provincialni minister Slovenske frančiškanske province sv. Križa. Dvakrat je bil magister novincev in magister bratov z začasnimi zaobljubami. Bil je tajnik provincialnega tajništva za vzgojo in študij. Bil je predsednik Južnoslovanske konference provincialnih ministrov OFM in član operativnega odbora Zveze manjših bratov Evrope. En mandat je bil tudi član zbora svetovalcev koprske škofije. Dvakrat je bil predsednik Konference redovnih ustanov Slovenije.

Sveti oče Frančišek je na god sv. Frančiška Asiškega, 4. oktobra 2014, Stanislava Zoreta imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita.

Škofovsko posvečenje je prejel na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, 23. novembra 2014, v ljubljanski stolnici. S prejemom škofovskega posvečenja in umestitvijo je nadškof Zore uradno prevzel Nadškofijo Ljubljana. Msgr. Stanislav Zore OFM je 36. rezidencialni ljubljanski škof.

Za škofovsko geslo si je izbral svetopisemske besede: “Veselite se v Gospodu” (Flp 4,4).

Na 99. redni seji SŠK, ki je potekala 13. marca 2017 v Kopru, so slovenski škofje za dobo petih let izvolili nadškofa Zoreta za 7. predsednika SŠK. Mandat je nastopil 23. marca 2017, končal pa 23.marca 2022.