Kako bodo potekale svete maše za božične praznike v Katoliški cerkvi?

25.12.2020 Cerkev na Slovenskem Božič, Cerkev v Sloveniji, COVID19

Letošnje praznovanje božiča bo potekalo v družinskem krogu.

V mariborski nadškofiji, celjski in soboški škofiji so svete maše z ljudstvom do nadaljnjega odpovedane. V ljubljanski nadškofiji je odsvetovano obhajanje svetih maš z verniki na sveti večer, božič in na nedelje. Izjemoma lahko župniki po lastni presoji in glede na epidemiološko sliko obhajajo  svete maše z verniki na sveti večer, božič in na nedelje. Duhovniki obhajajo sveto mašo samo ob navzočnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev. V novomeški škofiji bodo obhajanje svetih maš z ljudstvom začeli v sredo, 23. decembra 2020. V župnijah koprske škofije so dovoljene svete maše z ljudstvom.

Kjer se darujejo svete maše z udeležbo vernikov je potrebno spoštovati vsa navodila slovenskih škofov ter priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. V škofijah, kjer so svete maše dovoljene, je lahko v cerkvi toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), kolikor zadoščajo predpisu 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 30 m2. Duhovnik(i) so na podlagi vladnega odloka v celoti izvzeti iz tega pogoja. Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano zborovsko, ljudsko in solo petje, vključno s petjem mašnika. Pri sveti maši lahko sodeluje organist.

Božične polnočnice z udeležbo vernikov niso dovoljene, lahko pa se v župnijah, kjer so dovoljene svete maše z verniki, obhaja božična maša na božični večer in to samo v četrtek, 24. decembra 2020, z zaključkom do 20.00. Verniki lahko spremljajo polnočno sveto mašo na TV Slovenija 1, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore v  stolni  cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, v četrtek, 24. decembra 2020 ob 24.00. Na božič, 25. decembra 2020, pa bo ob 8.00 bo na TV Slovenija 2 neposreden prenos božične sv. maše, ki jo bo daroval msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference. 

Tiskovni urad SŠK

 

Več informacij: