Tema 48. svetovnega dneva miru: Ne več sužnji, ampak bratje

22.8.2014 Katoliška Cerkev Mir, Papež Frančišek

Ne več sužnji, ampak bratje. Pod tem naslovom bo potekal 48. svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja 2015. Obhajanje svetovnega dneva miru na prvi dan v novem letu se je začelo leta 1967 in sicer na željo papeža Pavla VI. Poslanica, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, vedno opozarja na bistveno vrednoto miru in nujnost neutrudnega prizadevanja za to, da bi mir dosegli.

V sporočilu Papeškega sveta za pravičnost in mir beremo, da pogosto mislimo, da je suženjstvo zadeva preteklosti. Vendar pa je ta globoka družbena rana močno prisotna tudi v sedanjem svetu. Poslanica letošnjega svetovnega dneva miru je bila posvečena temi bratstva – Bratstvo, temelj in pot miru. Zato, ker smo vsi Božji otroci, smo vsi ljudje med seboj bratje in sestre z enakim dostojanstvom. Sužnost na smrt prizadene to univerzalno bratstvo, torej tudi mir. Mir namreč obstaja takrat, ko človek v drugem človeku prepozna brata, ki ima enako dostojanstvo.

V svetu je mnogo grozovitih obrazov suženjstva: trgovina z ljudmi, ilegalna trgovina z migranti ter prostitucija, suženjsko delo, suženjska miselnost v odnosu do žensk in otrok. O tem suženjstvu sramotno špekulirajo posamezniki in skupine, ki izrabljajo številne konflikte v svetu, situacijo ekonomske krize ter korupcijo.

Suženjstvo je strašna odprta rana na telesu sodobne družbe, je zelo huda rana na Kristusovem mesu! Da bi se ji mogli učinkovito zoperstaviti, je potrebno predvsem prepoznati nedotakljivo dostojanstvo vsake osebe, poleg tega pa moramo imeti vedno pred očmi bratstvo. Le-to zahteva premagovanje neenakosti, na podlagi katere lahko človek zasužnji drugega človeka. Nenazadnje pa je nujno tudi dosledno prizadevanje za bližino in zastonjskost za pot osvoboditve in vključitve za vse.

Kot še beremo v sporočilu za javnost, je cilj izgradnja kulture ki bo temeljila na enakovrednem dostojanstvu vseh ljudi, brez kakršnekoli diskriminacije. Zato si je potrebno prizadevati tudi za informiranje, izobraževanje, za kulturo, da bi se tako družba prenovila ter si nadela izraz svobode, pravičnosti in miru.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.