Papež Frančišek prihaja v Trst, pri sveti maši skoraj celotna SŠK

4.7.2024 Trst Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Papež Frančišek, ki Slovenije še ni obiskal, se bo v nedeljo mudil v neposredni bližini, v Trstu, kjer bo z mašo na Trgu enotnosti sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji. Maše, pri kateri bo slišati tudi slovenščino, se bodo udeležili tudi visoki slovenski cerkveni predstavniki.

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje papežev obisk razume kot izraz njegove podpore socialnim tednom, ki imajo v Italiji več kot stoletno tradicijo in so namenjeni predvsem krepitvi kristjanov v skrbi za družbo in naravo. »S svojo udeležbo želi papež sporočiti, da je omenjeni teden nekaj pomembnega, in spodbuditi vse katoličane v Italiji, da so soodgovorni državljani te države,« škofove besede povzema Slovenska tiskovna agencija.

Škof Saje je za Radio Ognjišče dodal: "Papež Frančišek bo v nedeljo 7. julija obiskal Trst, kjer bo ob sklepu socialnega tedna daroval sveto mašo, kamor smo povabljeni tudi slovenski škofje. Navzočih je okrog 900 delegatov iz vse Italije, med njimi tretjina mladih, ki bodo še posebej gradili prihodnost. 

Dogajanje poteka pod naslovom demokracija in sodelovanje. S socialnimi dnevi želi Cerkev v Italiji okrepiti zavest soodgovornosti pri oblikovanju družbe in graditvi demokracije, kjer imajo katoličani kot državljani Italije in Evrope pomembno mesto in odgovornost. Država je zadeva vseh prebivalcev, za njen napredek in blagostanje pa so odgovorni vsi.  Katoličani moč črpamo iz evangelija in z njim povezanih vrednot, kar je za razvoj demokracije dodana vrednost.

Papežev obisk v Trstu je še posebej pomemben, ker gre za stičišče romanske, slovanske in germanske kulture. Smo v času razraščanja populizma in ekstremizmov, v bližini divjajo vojne, priča smo množičnim migracijam, razvrednotenju človekovega dostojanstva, izziv je tudi varovanje okolja. Pomembno je, da kot cerkev spregovorimo o vseh odprtih vprašanjih in da demokracijo gradimo  na temeljih pravičnosti, resnice, solidarnosti in sodelovanja vseh družbenih deležnikov. 

S svojim obiskom daje papež Frančišek priznanje vsem, ki si prizadevajo za gradnjo boljšega sveta na osnovi evangelijskih vrednot, različnih kultur, jezikov in političnih prepričanj. Pri slovesnostih sodelujejo tudi tržaški Slovenci, slovenščina je predvidena tudi pri bogoslužju, česar smo še posebej veseli."

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Gabriel Kavčič je za STA povedal, da se bodo maše na povabilo tržaške škofije udeležili predsednik SŠK in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, celjski škof Maksimilijan Matjaž, soboški škof Peter Štumpf, koprski škof Jurij Bizjak ter oba ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar. Navada namreč je, da se, ko papež obišče neko državo, k udeležbi na katerem od dogodkov povabi tudi sosednje škofovske konference, je dejal.

Na maši pa ne bo vernikov iz Slovenije, razen, če so se prijavili preko slovenskih župnij v Italiji, saj je koprska škofija pred dnevi sporočila, da bo ob maši vstop na trg zelo omejen in da dovolilnice zanje niso predvidene, saj so jih delile samo župnije v Italiji. Osebe brez dovolilnic bodo lahko papeža pozdravile na od prizorišča bolj oddaljenih ulicah, ko se bo v avtomobilu peljal na kraj maše, so dodali.

Sveti oče bo v Trst prispel ob 8. uri s helikopterjem. V tržaškem kongresnem centru Generali ga bodo sprejeli predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Matteo Maria Zuppi ter ostali predstavniki civilnih in cerkvenih oblasti. Nato se bo srečal z delegati socialnega tedna, med katerimi bodo po poročanju Primorskega dnevnika tudi tržaški Slovenci, ki bodo prav tako prisotni na maši in v pevskem zboru.

Po poročanju časnika Družina in radia Ognjišče bo pri bogoslužju s papežem navzoča tudi slovenščina, saj bodo v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj. Za to si je po navedbah Primorskega dnevnika zelo prizadeval tržaški škof Enrico Trevisi, ki si je želel, da bi tudi pri maši s papežem ohranili pozornost do slovenskih vernikov.

Vir novice: Slovenska tiskovna agencija