Poslanica in gradivo ob četrtem svetovnem dnevu starih staršev in ostarelih

V nedeljo, 28. julija 2024 bomo v Cerkvi obhajali svetovni dan starih staršev in ostarelih. To bo že četrti tak dan po vrsti. Sveti oče Frančišek je ob letošnjem dnevu napisal poslanico z naslovom »Na stare dni me ne zavrzi« (Ps 71,9).

V njej spregovori o tem, kako lahko zajezimo porast osamelosti in zapuščenosti starejših ljudi. Ta naloga je zaupana samim ostarelim ljudem, da se, kolikor je v njihovi moči, ne zapirajo v potrtost, ampak ostajajo povezani s svojo okolico. Nato pa je močno zaupana mlajšim rodovom, da se odločijo za stik s starejšimi ter skrb zanje. Spoštovanje in skrb do ostarelih se ob svojem času spremeni v blagoslov, nas uči Sveto pismo. Papež v pismu spregovori o zgodbi Rute, ki ni zapustila svoje tašče, kar se je za obe in ves izraelski narod ob svojem času spremenilo v blagoslov. 

Ob svetovnem dnevu starih staršev in ostarelih je Urad za družino pri Slovenski škofovski konferenci pripravil prevod papeževe poslanice ter priredbo pastoralnega gradiva, ki ga je v župnijah mogoče uporabiti za obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih.

 

Papeževa poslanica ob četrtem svetovnem dnevu starih staršev in ostarelih

Pastoralno gradivo