Benetke v pričakovanju papeža Frančiška – Obisk v znamenju krščanske ljubezni in kulture

28.4.2024 Benetke, Italija Papež Frančišek

Papež Frančišek bo 28. aprila 2024 obiskal Benetke. Kot je v pogovoru za Vatican News dejal tamkajšnji patriarh msgr. Francesco Moraglia, gre za pomenljiv dogodek, ki mora »spodbuditi pot vere in krščansko pričevanje« prebivalcev tega mesta.

Novica o obisku svetega očeta je bila objavljena le nekaj dni po tem, ko so škofje severovzhodne Italije zaključili obisk ad limina v Vatikanu. Papež Frančišek se bo v mesto kanalov odpravil slabih 13 let po tem, ko je gostilo njegovega predhodnika Benedikta XVI. (8. maj 2011). Po besedah patriarha Moraglie bosta rdečo nit obiska predstavljali krščanska ljubezen in kultura. Papež bo obiskal paviljon Svetega sedeža na 60. mednarodnem umetnostnem bienalu, ki ga bo gostil ženski zapor na otoku Giudecca. Obiskovanje zapornikov je namreč eno od telesnih del usmiljenja. Poleg tega bodo v Benetkah pripravili dogodek, katerega protagonisti bodo mladi, vrhunec dneva pa bo sveta maša. Msgr. Moraglia je ob koncu dejal, da bo papežev obisk zelo pomenljiv, »milostni dogodek, ki mora ponovno spodbuditi pot vere in krščansko pričevanje« v tem severnoitalijanskem mestu. Tamkajšnje prebivalce vabi, naj se nanj dobro duhovno pripravijo: tako vsak osebno kot tudi skupnost.

Beneški župan: »To bo zgodovinski dan za mesto«

Svoje zadovoljstvo je izrazil tudi beneški župan Luigi Brugnaro, ki je dejal, da bo 28. april zgodovinski dan za mesto in za celotno deželo. Po njegovih besedah prihod svetega očeta pričakujejo »z veliko ganjenostjo« in se mu že zdaj zahvaljujejo, »da je Benetkam ponudil dar svoje molitve in besede«. Prepričan je, da bo papežev obisk okrepil vero prebivalcev ter »vrednote miru, svobode, demokracije in diplomacije« mesta, ki je bilo skozi zgodovino poklicano k sprejemanju in dialogu med ljudmi različnih kultur, jezikov in verstev. Dodal je, da svetega očeta vsi pričakujejo z odprtimi rokami ter se mu iz srca zahvaljujejo, da jih bo obiskal.

Luca Zaia: »Benetke, simbol zgodovine naše skupnosti«

Predsednik dežele Benečije Luca Zaia je prav tako dejal, da bodo papežu z veseljem pripravili topel sprejem. Benetke imajo po njegovih besedah poseben simbolni pomen in povzemajo »celotno zgodovino skupnosti z globokimi krščanskimi koreninami, za katero je od nekdaj značilna velika odprtost v svet«. Papežev prihod je prav tako priložnost, da »ponovno potrdimo tisto vez, ki se od svetega Marka nadaljuje prek osebnosti svetega Pija X., svetega Janeza XXIII. in blaženega Janeza Pavla I.,« je poudaril Zaia. Hkrati pa bo z obiskom bienala papež doživel tudi resničnost Benečije, »katere identiteta nikoli ni zaprtost vase, temveč iskanje nenehnega dialoga med različnimi kulturami in umetniškimi oblikami«.

P. Spadaro: »Tema paviljona na bienalu je blizu papežu«

Pater Antonio Spadaro, podtajnik Dikasterija za kulturo in vzgojo, je v svojem sporočilu zapisal, da bo šlo za »čudovit dogodek« ter poudaril, da sta tema bienala »Tujci povsod« in še posebej tema paviljona Svetega sedeža »Z mojimi očmi« »dragi svetemu očetu. Vatikanski razstavni prostor izhaja prav iz papeževih besed, ko spodbuja, naj izstopimo iz sebe in gledamo«. Gre za temo, povezano »s človekovimi pravicami, s pozornostjo do poslednjih ter do tistih marginaliziranih svetov, kamor naše oči redko sežejo. Predstavljene bodo torej zgodbe, povezane z lakoto po življenju in po ljubezni, ki ju zna umetnost zelo dobro izraziti, saj je umetnost ogledalo duše«. Po Spadarovih besedah je prav tako pomenljivo, da »paviljon Svetega sedeža gosti zaporniška skupnost, in vemo, kako blizu je papež zapornikom. Srečal se bo tudi s tamkajšnjimi zapornicami, saj bodo one tiste, ki bodo vodile po paviljonu«.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija