Svetovno prvenstvo v nogometu 2014 - Papež: Trening, fair play in spoštovanje

12.6.2014 Papež Frančišek

V Braziliji se danes začenja svetovno prvenstvo v nogometu 2014. Brazilska televizija 'Rete Globo' je danes zjutraj objavila video sporočilo papeža Frančiška, namenjeno organizatorjem, športnikom, navijačem, gledalcem in vsem drugim sodelujočim pri tem dogodku, ki »presega jezikovne, kulturne in narodne meje«.

V sporočilu je papež tako zaželel, da bi se to svetovno prvenstvo odvijalo v »vedrini in mirnosti, medsebojnem spoštovanju, solidarnosti in bratstvu med moškimi in ženskami, ki se prepoznavajo za člane ene družine«. Naj ta dogodek ne bo le »praznik športa«, ampak naj se spremeni v »praznik solidarnosti med narodi«. To pa, kot je zatrdil papež, predpostavlja, da so nogometne tekme tisto, kar so v svojem bistvu: »Igra in istočasno priložnost za dialog, uvidevnost, medsebojno človeško obogatitev.« Šport je namreč orodje za posredovanje vrednot, ki spodbujajo dobro človeške osebe in pomagajo graditi miroljubnejšo ter bolj bratsko družbo. Med le-temi so lojalnost, vztrajnost, prijateljstvo, delitev in solidarnost.

 

Šport je šola miru

Papež Frančišek je nato v video sporočilu izpostavil tri lekcije športnega udejstvovanja: nujnost treninga, »fair play« in spoštovanje med nasprotniki. To so tri bistvene drže, ki niso pomembne le na igrišču, ampak tudi v vseh vidikih življenja in predvsem pri gradnji miru. Šport je »šola miru, uči nas, kako graditi mir«.

 

Nujnost treninga

Da bi v športu zmagali, je nujno trenirati. V treniranju športa lahko prepoznamo metaforo naših življenj: »V življenju je nujno boriti se, trenirati, prizadevati si za dosego pomembnih rezultatov. Športni duh nam na ta način nudi podobo odpovedi, ki so nujne za rast v krepostih, ki gradijo značaj osebe.« In če je že za »izboljšanje osebe« nujen intenziven ter stalen trening, mora biti še več truda vloženega v uresničenje srečanja in miru med posamezniki ter med »izboljšanimi« narodi.

 

»Fair play«

Kar zadeva »fair play«, je nogomet lahko in mora biti »šola oblikovanja kulture srečanja, ki naj bi prinesla harmonijo in mir med narodi«. Da bi igrali v moštvu, je nujno najprej misliti na dobro skupine in ne nase. Da bi zmagali, je potrebno »preseči individualizem, sebičnost, vse oblike rasizma, nestrpnosti in instrumentalizma človeške osebe«. Biti »solisti« v nogometu predstavlja oviro za uspeh moštva, je poudaril papež Frančišek. »Če pa smo 'solisti' v življenju, če se ne zmenimo za osebe, ki nas obkrožajo, to škoduje celotni družbi

 

Spoštovanje

Skrivnost zmage na igrišču, tako kot tudi v življenju, pa se po papeževih besedah nahaja v zmožnosti spoštovanja soigralca iz moštva in prav tako nasprotnika: »Nihče ne zmaga sam, ne na igrišču, ne v življenju!« Zato naj se nihče ne osami in nihče ne počuti izključenega, je spodbudil papež Frančišek. In četudi je res, da bo na koncu tega nogometnega prvenstva le eno nacionalno moštvo kot tisto zmagovalno lahko povzdignilo pokal, bomo, če se bomo naučili lekcij, ki nas jih šport uči, vsi zmagovalci in bomo okrepili vezi, ki nas povezujejo.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan