Svetovni molitveni dan žensk 2019 gosti Slovenija

V petek, 1. marca 2019, bo v sedmih krajih v Sloveniji in v več kot 180 državah sveta potekal osrednji dogodek ob Svetovnem molitvenem dnevu 2019. Letos bo osrednje srečanje gostila Slovenija.

Geslo letošnjega Svetovnega molitvenega dne je »Pridite - vse je pripravljeno« (Lk 14,15-24) in je povabilo k molitvi, zahvaljevanju ter oznanjevanju Božjega kraljestva. Geslo izhaja iz Jezusove prilike o veliki gostiji, ki jo je gospodar pripravil za goste, vendar se je ti z raznimi opravičili niso udeležili. Nato so bili na gostijo povabljeni ubogi in pohabljeni, slepi in hromi. Slikarsko delo, ki krasi naslovnico bogoslužja, je ustvarila umetnica Rezka Arnuš.


Vloga ženske v Katoliški Cerkvi v Sloveniji


V Sloveniji bodo ta dan ekumenska molitvena srečanja v naslednjih krajih:

  • Ljubljana: stolna cerkev svetega Nikolaja (Dolničarjeva 1, Ljubljana) ob 19h;
  • Rogaška Slatina, župnijska cerkev sv. Križa, ob 17:00;
  • Murska Sobota: Evangeličanska cerkev v Murski Soboti ob 18h;
  • Velike Lašče: župnijski dom Alojzija Grozdeta ob 18:30;
  • Koper: župnijska cerkev sv. Marka na Markovcu (Kvedrova 17) ob 19:45;
  • Maribor: kapela šolskih sester in Nadškofijske karitas Maribor (Strossmayerjeva 17) ob 17:30;
  • Kamnik: Kino klub v Domu kulture Kamnik (Fužine 10, Kamnik) ob 18h.

Kaj je SMD?
Svetovni molitveni dan se je rodil v Združenih državah Amerike leta 1927 in je največje svetovno ekumensko gibanje, ki v osrčje molitve postavlja stiske žensk, mater in otrok v posameznih državah. Bogoslužja pripravijo ženske, a se ga udeležijo verniki vseh starosti, stanov in položajev iz raznih krščanskih Cerkva.
Molitveni dan tradicionalno poteka po vsem svetu na prvi petek v marcu, tako da molitev preko 180 držav zaobjame vsak košček zemlje. Vsako leto ženske iz ene države, enega kontinenta pripravijo ekumensko molitev. V njej predstavijo svojo deželo, lepote in stiske, za katere se moli. Poleg tega pa tudi predlagajo projekt v podporo žensk, mater in otrok, za katerega prosijo za finančno podporo.

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

Letos torej cel svet spoznava lepote in stiske Slovenije, leta 2020 pa bodo osrednji dogodek pripravili v Zimbabveju.

Več o SMD Slovenija na: https://smdslovenija.wixsite.com/smdslovenija