Sveti oče pozval ruskega predsednika k prenehanju vojne v Ukrajini

2.10.2022 Katoliška cerkev Mir, Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Potek vojne v Ukrajini je postal tako resen, uničujoč in grozeč, da zbuja veliko zaskrbljenost!« S temi besedami je papež Frančišek začel razmišljanje pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra. Ni prvič, da je papež Frančišek celoten nagovor pred opoldansko molitvijo namenil pozivu za mir. Prvič se je zgodilo 1. septembra 2013, ko je napovedal dan posta in molitve za Sirijo, ki je bil v soboto, 7. septembra.

Zato bi rad danes temu posvetil celotno razmišljanje pred molitvijo Angel Gospodov. Pravzaprav ta strašna in nepojmljiva rana človeštva, namesto da bi se celila, vedno bolj krvavi in ​​tvega, da se bo razširila.

Pretresajo me reke krvi in ​​solz, prelitih v zadnjih mesecih. Žalosten sem zaradi tisočih žrtev, zlasti otrok, in zaradi številnih uničenj, zaradi katerih so mnogi ljudje in družine ostali brez strehe nad glavo, velika področja pa bosta začela ogrožati mraz in lakota. Določenih dejanj nikoli ni mogoče opravičiti, nikoli! Žalostno je, da svet spoznava geografijo Ukrajine po imenih, kot so Buča, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporožje in drugi kraji, ki so postali kraji nepopisnega trpljenja in strahu. Kaj pa reči glede dejstva, da se človeštvo znova sooča z atomsko grožnjo? To je absurdno.

Kaj se bo še moralo zgoditi? Koliko krvi bo moralo še preteči, da bi razumeli, da vojna nikoli ni rešitev, ampak samo uničenje? V imenu Boga in v imenu čuta človečnosti, ki prebiva v vsakem srcu, ponovno pozivam k takojšnji prekinitvi ognja. Naj umolkne orožje in naj se začne iskati pogoje za začetek pogajanj, ki bodo sposobna pripeljati do rešitev, ki ne bodo vsiljene, temveč dogovorjene, pravične in stabilne. In takšne bodo, če bodo temeljile na spoštovanju nedotakljive svetosti človeškega življenja, pa tudi na suverenosti in ozemeljski celovitosti vsake države, pa tudi pravic manjšin in upravičenih zaskrbljenosti.

Močno obsojam resno situacijo, ki je nastala v zadnjih dneh, z nadaljnjimi dejanji v nasprotju z načeli mednarodnega prava. Ta pravzaprav povečuje tveganje jedrske eskalacije do te mere, da se bojimo nenadzorovanih in katastrofalnih posledic po vsem svetu.

Moj poziv je predvsem namenjen predsedniku Ruske federacije, ki ga rotim, naj ustavi to spiralo nasilja in smrti, tudi zaradi ljubezni do svojega naroda. Po drugi strani, globoko užaloščen zaradi neizmernega trpljenja ukrajinskega prebivalstva po pretrpeti agresiji, poln zaupanja pozivam predsednika Ukrajine, naj bo odprt za resne mirovne predloge. Vse protagoniste mednarodnega življenja in politične voditelje narodov vztrajno prosim, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da se vojna, ki še traja, konča, ne da bi se zapletali v nevarna zaostrovanja, ter da spodbujajo in podpirajo pobude dialoga. Prosim vas, naj mlade generacije dihajo zdrav zrak miru, ne pa onesnažen zrak vojne, ki je norost!

Po sedmih mesecih sovražnosti je treba uporabiti vsa diplomatska sredstva, tudi tista, ki doslej niso bila uporabljena, da se ta strašna tragedija konča. Vojna je že sama po sebi zabloda in grozota!

Zaupamo v Božje usmiljenje, ki lahko spremeni srca, in v materinsko priprošnjo Kraljice miru, v trenutku, ko se dviguje prošnja k Pompejski Gospe rožnega venca, duhovno združeni z verniki, zbranimi v njenem svetišču in po številnih delih sveta.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija