Sveta maša za domovino 2020

V sredo, 24. junija 2020, je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v ljubljani ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore daroval sv. mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti.

K zahvalni maši za domovino ob dnevu državnosti so bili povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju so poleg Vojaškega vikariata pri Slovenski vojski in Zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Iz varnostnih ukrepov zaradi epidemije COVID-19 so pri sveti maši v ljubljanski stolnici lahko vstopili samo gostje z vabilom, saj so morali vsi prisotni upoštevati preventivne varnostne ukrepe in ohranjati ustrezno razdaljo. Verniki so lahko spremljali sveto mašo preko neposrednega prenosa na Radiu Ognjišče ali televizije Nova24TV.

Med mašo je pridigal koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je v svoji pridigi izpostavil pomen dogodkov na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so se pri nas dogajale demokratične spremembe, ki so privedle do lastne države. Takratni oblasti se je zahvalil za pogum, da so jo ustanovile, vsem nadaljnjim za njeno uspešno vodenje in upravljanje. Trenutni oblasti se je msgr. Bizjak zahvalil še za zanesljivo delo, ki ga je skupaj s stroko opravila in ga še vrši ob epidemiji koronavirusa. V svojem nagovoru je spomnil na besede apostola Pavla prebivalcem rimskega cesarstva: Dajajte čast, komur pripada čast!


Nadškof Stres: veselo praznujmo dan državnosti

Slovenski zvonovi bodo zvonili na predvečer praznika dneva državnosti

Simpozij Slovenska sprava

Okrogla miza Za skupno dobro

Katoliška Cerkev in osamosvojitev Slovenije - O rojstvu slovenske države in cerkveni vlogi pri osamosvojitvi


Ob sklepu pridige je škof Bizjak omenil blagre ter spomnil, da za osmerimi evangeljskimi blagri stoji še deveti, “ki je še posebej namenjen vsakokratnim navzočim poslušalcem: 'Blagor vam, kadar vas bodo zasramovali in preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. Veselite se in se radujte, kajti vaše plačilo je veliko!' (Mt 5,11-12). Čestitam dan državnosti in voščim z besedami apostola: 'Poklicani ste k svobodi, bratje, samo da vam svoboda ne bo pretveza za samoljubje, marveč drug drugemu služite z ljubeznijo!' (Gal 5,13)”.