Simpozij Slovenska sprava

24.6.2020 Ljubljana Sprava, Izobraževanje
Izsek mozaika p. Marka Rupnika v kapeli v Kočevskem Rogu - Foto: SAZU Izsek mozaika p. Marka Rupnika v kapeli v Kočevskem Rogu - Foto: SAZU

Slovenska akademija znanosti in umetnosti vabi na simpozij Slovenska sprava (ob tridesetletnici spravne slovesnosti v Kočevskem rogu), ki bo v sredo, 24. junija 2020, v akademijski dvorani. Pripravljalni odbor sestavljajo: akademik dr. Tadej Bajd, akademik dr. Tine Hribar, akademik dr. Jože Krašovec in izredni član SAZU dr. Peter Vodopivec.

Je Prešernov klic iz Zdravljice »edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo«  dandanes obrnjen bolj k preteklosti ali k prihodnosti? Smemo upati, da bomo kdaj poleg obstoječega  spravno nejasnega spomenika postavili  tudi jasen obelisk sprave?  Še lahko verjamemo v uresničitev prešernovske želje, da »koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan« in da  bomo tudi doma kdaj zaživeli spravno? Še lahko dosežemo dialoško argumentiran pogovor o odgovornosti za  tragične slovenske delitve v naši zgodovini?  Kaj narediti, popraviti in pripraviti, da bi lahko živeli spravno? Četudi ne v človeka presegajoči  čisti ljubezni, pa vendarle brez ubijalskega sovraštva?

Kljub spravi z mrtvimi in slovenski osamosvojitvi pa vse bolj pogosto slišimo, da dejanske sprave nismo uresničili.

»Vedno znova sem poudarjal, da si moramo prizadevati za spravo med živimi, ko smo vsaj formalno dosegli spravo z mrtvimi. Žal tudi kristjani niso bili vedno pripravljeni na tako spravo. Večkrat slišim ugovor: Najprej bomo malo obračunali. Vedno znova pa mora Cerkev spominjati na Kristusove besede: Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo. (Lk 23,34)« Alojzij Šuštar: Spravne slovesnosti – plamenček upanja na slovensko spravo (Cerkev v svetu 32/1998, 5-6, str. 105).

Program

Zaradi zdravstvenih razmer je število udeležencev omejeno, zato organizatorji vljudno prosijo, da svojo udeležbo potrdite. Neprijavljenim gostom na žalost ne bodo mogli zagotoviti mesta.

Več na: spletni strani SAZU