Srečanje mladih iz treh držav v Beltincih

V petek zvečer, 7. oktobra 2022, so se v Beltincih srečali mladi iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Zbrali so se v župnijski cerkvi sv. Ladislava, kjer jih je pozdravil soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Sledila je molitev k Svetemu Duhu in nato kateheza, ki jo je vodil duhovnik iz Hrvaške. Srečanje se je nadaljevalo z adoracijo in češčenjem, ko so zbrani molili k Jezusu, Kralju miru. Srečanje so mladi obogatili s pesmijo v vseh treh jezikih. Po molitvenem delu v cerkvi, je v beltinskem gradu sledil družabni del srečanja mladih.

Mladi znate biti dobri sosedje in prijatelji

Pozdravne besede soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa

Dragi mladi prijatelji iz Hrvaške, Madžarske in Slovenije, vse vas z velikim veseljem pozdravljam v Kristusu. 

Vzeli ste si čas, da bi se srečali v molitvi, pesmi in druženju. Papež Frančišek bi dejal, da ste vstali s kavča, pospravili mobitel v žep in se odpravili na pot v Beltince, da bi skupaj praznovali tudi jutrišnji dogodek srečanja treh sosednjih narodov pri sveti maši, ki bo v parku ob tej cerkvi. 

Vse kar se zgodi v Cerkvi, se mora zgoditi z mladimi. Cerkev ne more oznanjati Kristusa brez mladih. Ne more obhajati zakramentov brez mladih. Ne more delati dobra dela brez mladih, in tudi ne more moliti, peti, se veseli in častiti Boga brez mladih. Cerkev je stara in je tudi mlada. Stara je v svojih letih in je mlada zaradi Svetega Duha, ki ji vedno daje svoje življenje. In najbolj čudovita podoba Svetega Duha ste prav vi, dragi mladi. Od krsta naprej v sebi nosite njegove čudovite darove, s katerimi pomlajate Cerkev. 

Vaša vera je mlada vera in zato v sebi nosi veliko volje in moči, da išče načine, kako hoditi za Kristusom. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč svetniki, ki so že prehodili svojo pot vere. 

Eden takih je tudi sv. Ladislav, ki je bil v davni preteklosti kralj Madžarov in nekaterih slovanskih narodov. Po očetu je bil Madžar, po materi pa Poljak.

Ta kralj je imel veliko vero, ponižnost, pogum in voljo, da vlada pravično in pošteno. Pri svojem vladanju je Boga postavil na prvo mesto. Tudi zato je ustanovil zagrebško škofijo, v katero so skoraj sedemsto let spadali naši predniki v južnem delu Prekmurja. 

Posmrtni košček telesa sv. Ladislava je te dni prisoten tudi tukaj v beltinski cerkvi, ki je njemu posvečena. Sveti Ladislav je s svojo duhovno bližino sedaj zato med vami, da vam od Boga izprosi potrebne darove na poti vaše vere. 

Mladi znate biti dobri sosedje in prijatelji. Nam starejšim to gre nekoliko težje od rok. Prosim vas, da nas opominjate, naj se ne obnašamo kot otroci, ki se večkrat skregajo za igrače v peskovniku. 

Dragi mladi prijatelji. Naj bo ta večer zares sveti večer. Dobrodošli med nami in lepo ter veselo počutje med dobrimi ljudmi v soboški škofiji, in seveda jutri med romarji iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. 

Mati Marija naj vas vedno varuje in hodi z vami po poti vere in miru.      

Msgr. dr. Peter Štumpf,
soboški škof