Vabilo duhovnikom na srečanje Hrvatov, Slovencev in Madžarov v Beltincih

Beltinci - Foto: Družina Beltinci - Foto: Družina

Spoštovani župniki, župnijski upravitelji in kaplani!

Na začetku pisma prejmite lepe pozdrave iz Pomurja. Škofija Murska Sobota bo v soboto, 8. oktobra 2022, v Beltincih gostila že tradicionalno srečanje Slovencev in Hrvatov. V preteklih letih so ta srečanja pritegnila več tisoč katoličanov in čez sto duhovnikov iz obeh držav. Zadnji tovrstni dogodek je bil leta 2019 v Krašiću na Hrvaškem pod geslom: »Pošlji delavcev na svojo žetev.«

Slovesno sv. mašo bosta neposredno prenašala TV Slovenija in Radio Ognjišče.

Na ozemlju naše škofije poleg Slovencev in Hrvatov živijo tudi Madžari. Zato bodo na letošnjem srečanju sodelovali tudi škofje, duhovniki in verniki iz sosednje Madžarske (kakor na prvem srečanju v Mariji Bistrici leta 2003). Povabili smo tudi gradiščanske Hrvate iz škofije Eisenstadt-Železno (Avstrija). Tako skupaj z našim škofom skrbimo za sožitje med narodi in za dobre medsosedske odnose. Na tak način uresničujemo besede, ki jih je izrekel naš škof msgr. dr. Peter Štumpf 17. avgusta 2019 med sv. mašo ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: »Dobri sosedje, dobri prijatelji, to je velik dar za Cerkev in blagor naših narodov. Če bi se sonce tega prijateljstva kdaj hotelo zmračiti, potem naj raje prej izgine tisti dan in ura, kot pa da se to zgodi. Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa nismo dobri sosedje in prijatelji.«

V duhu sinode, ki jo sedaj na pobudo papeža Frančiška obhajamo v Katoliški cerkvi, je geslo srečanja SKUPAJ NA POTI VERE IN MIRU. Geslo nas tako vabi, da pripadniki vseh treh narodnosti utrjujemo svojo vero in si prizadevamo za mir med nami. V današnjem času lahko zelo občutimo, kako odločilno je biti dober sosed in prijatelj– kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sprejemanje. Gre namreč za obstoj vseh nas. 

Zato vas prav prisrčno vabimo, da se omenjenega srečanja udeležite tudi z verniki iz vaše župnije. Molitveni program pred sveto mašo se bo začel ob 9. uri, slovesno sveto mašo bo ob 10. uri daroval soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, pridigal bo varaždinski škof msgr. dr. Bože Radoš, ob sklepu svete maše pa nas bo nagovoril győrski škof msgr. dr. András Veres. Po sveti maši bo kratek kulturni program, ki ga pripravljajo tri folklorne skupine in godba na pihala. Na samem prizorišču bo za romarje tudi možnost malice/kosila, kakor tudi za vse duhovnike in škofe.

V petek, 7. oktobra 2022, bo v Beltincih tudi molitveno srečanje mladih iz vseh treh držav, ki se bo začelo ob 21. uri in bo trajalo celo noč. Poskrbljeno bo tudi za prenočišče v športnih dvoranah šol oz. po gasilskih domovih.   

Kot dobri sosedje in prijatelji bomo vsi katoličani skupaj molili, prepevali, se pogovarjali, spoznavali in okušali pomursko gostoljubje. Udeležba na srečanju je lahko tudi lepa priložnost za jesensko župnijsko romanje v Pomurje. Po sveti maši bo lepa priložnost še za ogled raznih znamenitosti!

V upanju, da se boste odločili za udeležbo na srečanju, vas prav prisrčno pozdravljamo in vam želimo obilo Božjega blagoslova pri delu v Gospodovem vinogradu!

 

Aljaž Baša,
koordinator srečanja