Slovesnosti ob prazniku Marije Pomagaj v slovenskem Marijinem narodnem svetišču Brezje

23.5.2019 Brezje Cerkev v Sloveniji, Marija, Praznik

Češčenje Marije kot Pomočnice ima v katoliški Cerkvi dolgo izročilo. Da god, oziroma praznik Marije Pomočnice kristjanov, obhajamo ravno 24. maja je posledica zgodovinskega dejstva, da se je na ta dan leta 1814 papež Pij VII. po Marijini priprošnji mogel vrniti iz Napoleonovega ujetništva nazaj v Rim. Istega leta pa je nastala tudi podoba Marije Pomagaj, ki jo Slovenci častimo kot našo zvesto priprošnjico.

Praznika Marije Pomagaj se bodo v slovenskem Marijinem narodnem svetišču Brezje tudi letos spomnili z naslednjimi slovesnostmi: 

Četrtek, 23. maj 2019 - večer narodnih izročil
Na predvečer praznika Marije Pomagaj se v baziliki Marije Pomagaj s pomočjo Radia Ognjišča v molitvi in sveti maši povežejo s Slovenci v domovini in po svetu.
Prenos preko valov Radia Ognjišče. 
19.00: molitev rožnega venca
20.00: sveta maša, daruje mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.
Po sveti maši procesija po vasi s podobo Marije Pomagaj.

Petek, 24. maj 2019 - praznik Marije Pomagaj
10.00: slovesna sveta maša, daruje ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar
19.00: sveta maša v baziliki, daruje rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič
20.00: Koncert Marija prečista, vseh milosti vir - Koncert pripravljajo na slovesni praznik Marije Pomagaj, ki jo imenujemo tudi zavetnica slovenskega naroda in h kateri prihajajo tudi številni romarji z vsega sveta. Namen večerne prireditve je zahvala Mariji Pomagaj za njene priprošnje in posredovanje milosti, ki smo jih deležni pri našem delu in življenju. K sodelovanju so povabili slovenske glasbene ustvarjalce, različnih zvrsti, ki so z veseljem pristopili k sodelovanju. Letos so se na povabilo k sodelovanju odzvali: Modrijani, Prifarski muzikanti, Luka Sešek, Slovenski citrarski kvartet, Klemen Torkar, Eva Černe, Godba Dobrova – Polhov Gradec, 101ka band, Kvintet Dori in br. Alessandro Brustenghi (Assisi). Vstop je prost.