Slovesna sveta maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Slovesna sveta maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo 17. avgusta 2019 ob 17.00 v Beltincih, kjer je pred sto leti potekal velik shod kristjanov in domoljubov.

Slovesnosti se bodo udeležili slovenski škofje in škofje sosednjih škofij, ki so v preteklosti bedele nad tem ozemljem in ljudem pomagale ohranjati katoliško vero. Sodelovali bodo duhovniki, redovniki, redovnice iz soboške škofije in od drugod ter verniki iz župnij soboške škofije (cerkveni pevski zbori, pritrkovalci, ministranti, člani cehovskih društev), člani različnih civilnih ustanov (gasilci, lovci, godba, folklorna skupina). Slovesne sv. maše se bodo udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih Cerkva (evangeličani, pravoslavni) in zastopniki najvišjih državnih ustanov ter drugi visoki gostje.

Sv. mašo na prostoru pred župnijsko cerkvijo v Beltincih bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, pridigal pa bo soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Ob koncu sv. maše bodo zbrane kratko nagovorili še nekateri visoki predstavniki Cerkve in države. Združene pevske zbore bo vodil prof. Mitja Medved. Sodeloval bo tudi orkester Glasbene šole Beltinci.

Soboški škof dr. Peter Štumpf bo izročil spominska darila škofom sosednjih škofij, ki so v preteklosti skrbele za ohranjanje katoliške vere med prekmurskimi Slovenci, in tudi drugim uglednim gostom. Sodelovali bodo tudi člani ŽPS iz župnij soboške škofije, ki bodo po sv. maši pripravili pogostitev za vse sodelujoče (gasilce, pevce …). Slovesnost v Beltincih nas želi potrditi v naši hoji čez zlati most, da bi se vsi bližali dobroti, lepoti, svetosti – Bogu, ki nas vodi in pričakuje na koncu naše poti.

 

Več o obhajanju 100-letnice na povezavi: Skupaj čez zlati most ali na e-naslov: [email protected]