Slovensko-hrvaško srečanje v Stični in praznovanje 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi

14.10.2017 Stična Cerkev v Sloveniji, Marija, Romanje
Slovensko-hrvaško srečanje v Stični bo obenem tudi vseslovensko praznovanje 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi Slovensko-hrvaško srečanje v Stični bo obenem tudi vseslovensko praznovanje 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi

Slovensko praznovanje 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi bo v soboto, 14. oktobra 2017, v Stični. Na praznovanje so povabili tudi vernike iz sosednje Hrvaške. Organizatorji pričakujejo 4.000 romarjev, številne duhovnike in redovnike ter skoraj 20 škofov.


Spored:

Petek, 13. oktober

Ob 12. uri bo v Galeriji Družina tiskovna konferenca, na kateri bodo organizatorji slovensko javnost obvestili o pomembnem dogajanju v Stični.

Nočno molitveno bdenje in sprejem milostnega kipa

Marijo romarico popoldne pripeljejo iz Nazarij. Ob 17.30 samostanske večernice v cerkvi. Sprejemu milostnega kipa fatimske Marije Romarice bo v petek, 13. oktobra, pri večerni maši ob 18. uri v stiški cerkvi, sledi nočna molitev ob Marijinem kipu.

Ob 19.00 samostanska sklepna molitvena ura, nočno češčenje do sobote ob 9.00. Ob 22.30 prideta skozi cerkev gosta iz Fatime.

Nočno molitveno bdenje poteka pod vodstvom župnije Stična in Odbora za posvetitev JMS. Sodelujejo različne molitvene skupine. Konec v soboto, ob 9. uri.

Sobota, 14. oktober

Ob 6.30 mašna daritev v cerkvi

Spremljevalni program za otroke bo:

  • med 9.15 in 10.30 v igralnici župnijskega doma za otroke do 8 let. Ogled risanke o Fatimi, pogovor o pastirčkih, petje in molitev, izdelava rožnega venca. Pri tej skupini naj bodo prisotni tudi starši;
  • med 9.15 in 10.30 v dvorani župnijskega doma za otroke nad 8 let. Ogled filma Prikazovanja v Fatimi in pogovor o njem. Otroci si ga lahko ogledajo sami ali skupaj s starši.

Uvodni duhovni program v cerkvi:

9.30–10.45: MOLITVENA URA V ČAST FATIMSKI MATERI BOŽJI je sestavljena iz petja, molitev rožnega venca in pričevanj. Sodelujejo mladi iz župnije Šempeter v Savinjski dolini, gostje iz Fatime in Hrvaške.

Ob 11.00 bo slovesna sveta maša pred baziliko, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Po pridigi sledi obnovitev posvetitve JMS, vsak v svojem jeziku; pojejo združeni pevski zbori in ljudsko petje.

Skupaj se bomo Bogu zahvalili za vse milosti, ki jih po Marijinih rokah in priprošnjah tudi danes prejemamo Slovenci in Hrvati. Posebej za to priložnost bo v Stično prišla delegacija iz Fatime in z njo tudi fatimski kip Marije Romarice. Srečanje bo potekalo v duhu gesla Skupaj živeti Marijin klic.

Po maši bo procesija s kipom Marije Romarice v spremstvu več kot 64 fatimskih kapelic, ob katerih že vse poletje po župnijah molijo verne družine. Ob 14.00 bo v cerkvi slovensko-hrvaška molitvena ura: vodita dekan Janez Šket iz Grosuplja in župnik Zlatko Koren iz Zagreba; poslovilni nagovor ob sklepu celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, predsednik Pripravljalnega odbora.

Pred baziliko bo postavljen velik šotor, v katerem bo po slovesnosti priložnost za prijateljsko druženje, kosilo iz popotne torbe ali pa po naročilu pri domačih gostincih.

Duhovna priprava, posebna fatimska tridnevnica, je potekala po župnijah zadnje tri sobote pred slovesnostjo. Odbor je pripravil tudi knjižico s programom in potekom slovesnosti, ki jo bodo udeleženci dobili ob prihodu v Stično.


POSVETITEV MARIJI

Posvetitvena molitev ob fatimski stoletnici hrvaških in slovenskih vernikov

Pozdravljena, Gospodova Mati,
Devica Marija, Kraljica rožnega venca iz Fatime!
Blagoslovljena si med ženami,
podoba Cerkve, odeta z velikonočno lučjo,
čast našega ljudstva,
zmagoslavje nad zlom.

Prerokba Očetove usmiljene ljubezni,
učiteljica oznanila Sinove blagovesti
in znamenje žarečega ognja Svetega Duha.
V tej dolini sreče in bolečine nas pouči
o večnih resnicah, ki jih Oče razodeva malim.

Pokaži nam moč svojega zavetniškega plašča.
Tvoje brezmadežno Srce
naj bo pribežališče grešnikov
in pot, ki vodi k Bogu.

Združeni v veri, upanju in ljubezni
s svojimi brati in sestrami
na Hrvaškem in Slovenskem in po svetu,
se ti izročamo.

Tako povezani se hrvaški in slovenski verniki
skupaj s škofi in duhovniki
po tebi posvečamo Bogu,
o Devica rožnega venca iz Fatime.

Ohrani nas v skupnem upanju,
da bomo končno odeti s svetlobo,
ki sije iz tvojih rok,
poveličevali Gospoda vekomaj.

Amen.


V septembru 2014 smo se Slovenci pridružili Hrvatom pri njihovem češčenju predragocene Kristusove krvi v Ludbregu pri Varaždinu, letos se nam bodo oni pridružili pri češčenju fatimske Marije v Stični.

To bo že 6. slovensko-hrvaško srečanje. Slovenski odbor za pripravo srečanja vodi celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, hrvaški odbor pa varaždinski škof msgr. Josip Mrzljak.


Janez Gril,
koordinator slovenskega odbora

Dodatne informacije dobite na e-naslovu: [email protected]