Škof Peter Štumpf prejel madžarsko državno odlikovanje

25.11.2022 Lendava Škofija Murska Sobota
Foto: Klavdija Dominko Foto: Klavdija Dominko

V prostorih generalnega konzulata Republike Madžarske v Lendavi je v petek, 25. novembra 2022, murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf prejel madžarsko državno odlikovanje.

V imenu nekdanjega predsednika Republike Madžarske Jánosa Áderja mu je odlikovanje izročil generalni konzul Lászlo Eduárd Máthé. V obrazložitvi je bilo izpostavljeno, da škof dr. Peter Štumpf odlikovanje prejema v zahvalo za negovanje prijateljskih odnosov med Madžari in Slovenci ter za ohranjanje kulta sv. Ladislava v Prekmurju.

Praznovanje se je nadaljevalo v župnijski cerkvi svete Katarine, kjer so ob škofu dr. Petru Štumpfu somaševali apostolski nuncij v Republiki Sloveniji dr. Jean-Marie Speich, mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojz Cvikl, celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž ter duhovniki iz Slovenije in Madžarske. Med mašo je apostolski nuncij blagoslovil obnovljen Banfijev kelih iz leta 1608. V pridigi je zbrane nagovoril škof dr. Peter Štumpf in spomnil na godovnjakinjo sv. Katarino Aleksandrijsko in povabil k prizadevanju za krepitev vere in prijateljstva med narodi in posamezniki. Bogoslužje so z besedo in petjem bogatili verniki lendavske župnije v slovenskem in madžarskem jeziku.

Kakor je v uvodu povedal domači župnik Martin Dolamič, bo letošnje praznovanje svete Katarine ostalo v župnijski kroniki zapisano z zlatimi črkami, in sicer zaradi odlikovanja, ki ga je prejel škof dr. Peter Štumpf in zaradi svete maše, ki so jo darovali kar štirje škofje oz. nadškofje. Škof dr. Peter Štumpf pa je v zahvali za izpostavil, da odlikovanje prejema v imenu vseh duhovnikov, ki so si že v preteklosti prizadevali za prijateljsko sodelovanje in sožitje Slovencev in Madžarov na tem področju.

Vir: Škofija Murska Sobota