Pridiga murskosoboškega škofa msgr. Petra Štumpfa pri velikonočni vigiliji

26.3.2016 Murska Sobota Velika noč, Škofija Murska Sobota
msgr. dr. Peter Štumpf - Foto Lojze Kozar msgr. dr. Peter Štumpf - Foto Lojze Kozar

Dragi bratje in sestre!

Na veliki petek je Jezus Kristus, Sina Boga Najvišjega,  umrl na križu in bil pokopan v grob. Umolknila so nebesa in umolknila je Zemlja. Zaradi grozote človeške hudobije so v pričakovanju osvoboditve iz okov smrti obnemeli svetopisemski očaki in preroki. Neštete množice angelov v nebesih so se zavile v molk zaradi človeškega zločina na Bogom.

Greh je spregovoril zelo ošabno in predrzno. Kristusa je umoril človeški greh. Tisti, ki so Kristusa trpinčili in križali, so to počeli iz hudobije. Šlo je za predrzno spletkarjenje. Šlo je za preračunljiv umor. Na veliko soboto je med ubijalci in njihovimi privrženci krožila edina novica: Znebili smo se Nazarečana, končno smo svobodni. Končno je odstranjen tisti, v katerem nočemo videti Boga in ga nočemo častiti. Na veliko soboto je po Jeruzalemu in po vseh okolici krožila novica o zločinu ljudi nad Bogom.   

Danes ni drugače od takrat. Vsaka druga novica, ki pride do nas, je novica o zločinu. Novica o vojnah, je novica o zločinu. Novica o teroristih, je novica o zločinu. Novica o korupciji, je novica o zločinu. Novica o diskriminaciji, je novica o zločinu. Novica o razvratu, je novica o zločinu. Novica o zločinu, pa je novica o satanu. Novica o satanu, pa je novica o smrti.

Vstopamo v sveto veliko noč. Mnoge noči so polne strahov, hudih in zbeganih misli. Noč ima svojo moč. Ko je Juda Iškarijot odšel od mize zadnje večerje, da bi izdal Božjega Sina, je šel v noč in satan je šel vanj, kot pravi evangelij. Juda Iškarijot je imel svoje sanje o uspehu. Tudi veliki duhovniki in drugi njihovi privrženci so imeli svoje sanje o uspehu. Tudi Herod je imel sanje o uspehu. Tudi Pilat je imel sanje o uspehu. Vsi ti so se pustili zlorabiti satanu. Tudi satan je imel svoje sanje o uspehu: Zasužnjiti vse, kar diši po človeškem in vse, kar je človeškega vkleniti v večno smrt. Človeštvo je stalo pred pogubno tragedijo. Človeštvo na veliki petek ni častilo Boga. Človeštvo se je na veliki petek klanjalo satanu.

Toda Bog se ni umaknil. Stopil je v zločin človeštva. Stopil je do globin greha, smrti in groba. Tja, kjer sta satan in smrt, je Bog Oče poslal Svetega Duha, ki je večno Življenje. Tam, kjer se pojavi življenje, ne more biti smrti. Tam, kjer je večno življenje, ne more biti večne smrti. Tam, kamor vstopi Bog, tam satan ne more obstati. Tam, kjer so Božja dela, izginejo zločinska dela. Tam, kjer je večna luč, ne more biti večne teme.

Greh je ošabno zagrozil Kristusu s smrtjo. Greh je umoril Kristusa. Toda zgodilo se je nekaj neverjetnega. Zgodila se Božja provokacija. Kristus je greh do skrajnosti ponižal tako, da ga je napravil za orodje zmage nad samim grehom in smrtjo. Kaj hujšega si za peklenske sile ne moremo misliti.

V moči Svetega Duha je Kristus vstal od mrtvih. Strl je verige smrti in satanu iztrgal oblast nad ljudmi. Kot sejalec, ki velikodušno seje seme po njivi, je Kristus velikodušno zasejal večno življenje na vse ljudi. Novica o zločinu ni več nova novica. Noč ni več strašljiva. Satan ni zmagovalec. Med nas je prišla nova novica: Ne iščite živega med mrtvimi. Ni ga v grobu, temveč je vstal in večno živi (prim. Lk 24, 7).

Še eno sporočilo prihaja do nas iz praznega groba: Bojte se greha, vendar borite se, da ne boste sužnji greha. Bojte se smrti, vendar borite se za življenje. Bojte se satana, vendar ljubite Zmagovalca nad satanom - Kristusa. V krstu ste oblekli novo življenje – večno življenje. Ostanite budni! Življenje ni dremanje in obupavanje. Življenje je strategija, kako priti k Očetu v nebesa.

Vstopamo v noč bedenja. To je noč bedenja za Kristusa, ki prihaja iz groba. To je noč bedenja za vsakega od nas, da ne bi v življenju dremali in zaspali v grehih in v večni smrti. To je noč, ki nas prebuja v novo – večno življenje.

V imenu Cerkve vam oznanjam novo novico: Bratje in sestre! Kristus je vstal od mrtvih. V Kristusu bomo vstali tudi mi! Veselimo in radujmo se: Aleluja, aleluja, aleluja!!!

 

msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof