Praznovanje 100-letnice posvetitve stolnice v Murski Soboti z apostolskim nuncijem

29.7.2012 Murska Sobota Škofija Murska Sobota
Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf in apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf in apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz

V Murski Soboti se je v nedeljo, 29. julija 2012, nadaljevalo praznovanje 100-letnice posvetitve stolnice sv. Nikolaja. Mašo je daroval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz, somaševali pa so tudi murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, generalni vikar msgr. Franc Režonja, stolni župnik Goran Kuhar in kaplan Goran Merica.

Nuncija in vse zbrane sta na začetku maše pozdravila predstavnik ŽPS ter domači župnik Goran Kuhar, ki je posebej pozdravil zvesto obiskovalko bogoslužja gospo Marijo Serec, ki je tri leta starejša od stolnice. Njo in vse zbrane je na začetku pozdravil tudi nuncij. Z branjem beril in uvodov so sodelovali verniki stolne župnije Murska Sobota, s petjem je sodeloval domači pevski zbor pod vodstvom maestra Marjana Potočnika.

Zbrane je v pridigi nagovoril škof Štumpf in izrazil veselje ob prisotnosti nuncija pri slovesnosti z besedami: »Našo ljubezen in povezanost s papežem danes ponovno izpovedujemo ob priliki obiska soboške škofije, gospoda nuncija, papeževega odposlanca med nami, njegove ekscelence msgr. Juliusza Janusza. On nam pomaga, da ohranimo edinost Duha z vezjo miru, da bi Cerkev na Slovenskem bila eno telo in en Duh (prim. Ef 4 4)« ter dodal: »Gospod nuncij, hvala, da ste prišli in da z nami obhajate to evharistično daritev. Med to sveto mašo nam boste podarili živi kruh, Jezusa Kristusa. V njem je naša moč.«

Ob sklepu je navzoče nagovoril tudi nuncij. Spomnil je, da Cerkev lahko živi brez materialnih dobrin, ki jih uporablja za pastoralo. Cerkev lahko živi brez njih, ker je zgrajena na skali, ki je Jezus Kristus, katerega naslednik je papež. Nuncij je vernike spodbudil, naj skupaj s škofom nadaljujejo novo gradnjo notranje Cerkve, Cerkve v dušah, Cerkve v srcu. Spomnil je na velika obiska sedaj že blaženega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji, ki sta na vernike naredila močan vtis in spodbudil, naj se spominjajo velikih osebnosti Cerkve, posebej tudi papeža Benedikta XVI., saj je Peter Skala tisti, ki drži Cerkev pokonci, torej papež. »Lahko vam zagotovim, da vas je bl. papež Janez Pavel II. obiskal tudi v tej cerkvi, ker v škofovskem križu, ki ga nosim, nosim njegove relikvije,« je z veseljem poudaril in dodal, da ga je papež Janez Pavel II. posvetil v duhovnika in je njegov veliki vzornik. Nuncij je pokazal svoj škofovski križ in povedal, da so v križ vdelane relikvije bl. Janeza Pavla II. Tako še bolj čuti bližino velikega papeža in se veseli njegove priprošnje. Ob sklepu se je zahvalil in vsem zaželel prijeten praznik.


Besedilo in foto: Klavdija Dominko