Praznovanje 100-letnice posvetitve stolnice sv. Nikolaja v Murski Soboti

26.7.2012 Murska Sobota Škofija Murska Sobota
Somaševanje škofov in duhovnikov ob praznovanju 100-letnice posvetitve stolnice sv. Nikolaja v Murski Soboti - Foto Klavdija Dominko Somaševanje škofov in duhovnikov ob praznovanju 100-letnice posvetitve stolnice sv. Nikolaja v Murski Soboti - Foto Klavdija Dominko

26. julija pred sto leti je takratni sombotelski škof Mikes Janos posvetil župnijsko cerkev sv. Nikolaja v Murski Soboti, ki je od leta 2006 tudi stolna cerkev murskosoboške škofije. Sedanji stolni župnik Goran Kuhar je na začetku svete maše pozdravil škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa, prvega soboškega škofa in sedanjega mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Marjana Turnška, upokojenega mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja, zastopnika gradiščanskega škofa iz Eisenstadta, duhovnike, redovnice, evangeličanskega duhovnika mag. Leona Novaka, župana Mestne občine Murska Sobota ter vse zbrane vernike iz soboške župnije in od drugod. Pri sveti maši so se zbrani zahvalili Bogu za cerkev, za vse, ki so jo gradili ter tiste, ki so v njej oznanjali evangelij in ohranjali katoliško vero.

Bogoslužje je bogatil pevski zbor stolne župnije pod vodstvom maestra Marjana Potočnika, sodelovali so verniki soboške župnije ter verniki župnije Bakovci, ki so v velikem številu priromali peš. Nekoč je bila namreč soboška župnijska cerkev tudi njihova župnijska cerkev. Škof Štumpf je v pridigi spregovoril o pomenu cerkve, ki je prebivališče živega Boga med ljudmi. Stolna cerkev pa je še posebej dragocena, ker je mati vseh cerkva v škofiji. V njej se obhaja bogoslužje, v katerega vstopamo, da nas preraja in dviga k Bogu.

Po prošnjah vernikov so predstavniki ljudstva pripeljali voziček z gradbenim materialom kot simbolno zahvalo za vse, ki so cerkev gradili in kot znamenje, da smo vsi kamni, ki se moramo vzidavati v duhovno zgradbo. Prinesli so orodje v zahvalo za pridne delavce in kruh za najsvetejšo daritev. V Gospodovo molitev Oče naš je zbrane uvedel škof Smej, v pozdrav miru pa nadškof Turnšek. Škof Smej je spomnil na slovesnost pred sto leti, ko so med triurnim obredom verniki peli in molili samo v slovenskem jeziku. Nadškof Turnšek pa je  spomnil na mir, ki ga Bog ljudem in svetu deli po nas, po ljudeh, zato moramo biti njegovo orodje miru.

Pred blagoslovom ob sklepu svete maše je zbrane nagovoril škof Smej, tretji naslednik župnika Janoša Slepca, ki je vodil gradnjo cerkve. Spomnil je na svetel zgled, ko so se po soboških ulicah družno sprehajali katoliški župnik Janoš Slepec, evangeličanski duhovnik Kovač in judovski rabin Roth. Ta slika mu je ostala živo v spominu in tudi nas danes nagovarja, da si prizadevamo za medsebojno edinost in razumevanje. Stolni župnik Goran Kuhar se je zahvalil vsem sodelujočim in povabil na druženje, ki se je po maši nadaljevalo pred cerkvijo.


Poročilo je pripravil Lojze Kozar ml., avtorica fotografij pa je Klavdija Dominko.