Poročilo s tretjega Kozarjevega pohoda

1.7.2012 Martinje Škofija Murska Sobota
Tretji Kozarjev pohod – foto – Stanko Skledar Tretji Kozarjev pohod – foto – Stanko Skledar

Tretji Kozarjev pohod je v nedeljo, 1. julija 2012, potekal v spomin na prvega odranskega župnika msgr. Lojzeta Kozarja in sicer okrog njegove rojstne vasi Martinje. Začel se je na pokopališču v Martinju, kjer so pohodniki ob grobu njegovih staršev prisluhnili Kozarjevi pesmi Boleč spomin, ki govori o bolečini ob prerani izgubi matere. Z molitvijo so se spomnili župnikovih staršev, brata, tete in župnika Ivana Camplina.

Pot so nadaljevali do kapele, kajti Kozarjevega pohoda ne more biti brez maše, kakor je v uvodu povedala pohodnica Mihaela. Pohodniki so pri sv. maši sodelovali s petjem, branjem različnih besedil in s prinašanjem darov v spomin na msgr. Lojzeta Kozarja. V pridigi so prisluhnili besedam o msgr. Lojzetu Kozarju in Ivanu Camplinu, ki sta bila vse življenje zelo povezana od gimnazije in bogoslovja naprej, vse do smrti in sta gotovo skupaj tudi sedaj v nebesih.

Po maši so Cirilu in Metodu Kozarju ter mami izročili spominsko darilo v zahvalo za gostoljubne sprejeme in pomoč. Nato so si ogledali Camplinovo hišo, kjer jim je Klavdija Dominko predstavila projekt Srebrne hiše. Po okrepčilu, ki so ga pripravili krajani Martinja, so pohodniki nadaljevali pot in se ustavljali ob Kozarjevih njivah, travnikih in gozdovih. Pri vsaki parceli so zapeli kitico pesmi in se spomnili msgr. Lojzeta Kozarja, ki je nekoč tam pasel krave ali delal kaj drugega. Ustavili so se tudi v Boreči pri hiši, kjer je bil pred 240. leti rojen Jožef Ficko, župnik in dekan v Prisiki med gradiščanskimi Hrvati, ki je zanje napisal različne knjige z versko vsebino.

Kljub veliki vročini se je tretji Kozarjev pohod uspešno končal. Pohodniki so se na zadnji postaji zahvalili vsem, ki so jih gostoljubno sprejeli, pogostili in s hladno pijačo počakali tudi ob poti.


Besedilo je pripravil Lojze Kozar ml. Več na …