Poročilo s praznovanja zavetnika murskosoboške škofije z duhovniki jubilanti

5.7.2012 Murska Sobota Škofija Murska Sobota
Škof Štumpf z jubilanti - foto - Klavdija Dominko Škof Štumpf z jubilanti - foto - Klavdija Dominko

Na praznik svetega (Cirila in) Metoda, zavetnika Škofije Murska Sobota, je v četrtek, 5. julija 2012, v stolni cerkvi sv. Nikolaja potekala slovesna maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf.

Navzoče je pozdravil stolni župnik Goran Kuhar, z branjem beril so sodelovali bogoslovci, s pesmijo je sveto daritev obogatil stolni pevski zbor pod vodstvom maestra Marjana Potočnika. Evangelij je zapel br. dr. Gabrijel Recek, v molitev očenaša je uvedel generalni vikar msgr. Franc Režonja, besede pozdrava miru pa je izrekel Lojze Ratnik. V pridigi je škof msgr. dr. Peter Štumpf nagovoril zbrane in spregovoril o dobrem pastirju, katerega prispodoba je »dobrodošla ne samo za duhovnike, ampak tudi za vse vernike.« Škof je poudaril, da mora vsak, ki je krščen, imeti srce dobrega pastirja. V sebi mora gojiti lastnosti, ki jih ima Jezus: »Gorečnost ga razjeda za njegovo čredo. Postori to, kar je potrebno: Ranjene ozdravi. Bolne in slabotne okrepi. Hinavske farizeje sooča z resnico. Trgovce v templju pa nažene z bičem ... Kdor ima srce kot Jezus, ta ne izračunava, kaj se splača in kaj ne. Ne sprašuje se, kje se pričnejo njegove pravice in kje se končajo. Sledi samo enemu zakonu: ljubezni do ljudi. Ljubezen se ne ustavi pred nobeno prepreko. Kdor ne ljubi, kot je ljubil Jezus, ta na more biti pastir.« Ob tem je spomnil na zgled svetih bratov sv. Cirila in Metoda, ki sta vršila apostolsko delo med našimi predniki.

Navzoči so se pri bogoslužju Bogu zahvalili za duhovnike jubilante, ki so bili še posebej vabljeni k somaševanju. V spomin na jubilej, ki ga obhajajo, jim je škof podaril knjigo msgr. Lojzeta Kozarja Premakljivi svečnik in zaželel, da bi še naprej zvesto služili Bogu in ljudem. Po končani slovesnosti sta sledila pogostitev ter prijateljsko srečanje.


Besedilo in fotografije je pripravila Klavdija Dominko.