Poročilo s Halasovega shoda v Veliki Polani – maj 2012

21.5.2012 Velika Polana Škofija Murska Sobota
Halasov shod v Veliki Polani – maj 2012 - Foto: Lojze Kozar ml. Halasov shod v Veliki Polani – maj 2012 - Foto: Lojze Kozar ml.

Halasov shod v Veliki Polani je potekal v ponedeljek, 21. maja 2012. Srečanje se je začelo z molitvijo pred Najsvetejšim in nadaljevalo z mašo, ki jo je skupaj s tremi duhovniki daroval dekan soboške dekanije in soupravitelj župnije Grad Ivan Kranjec. Z branjem bogoslužnih besedil in s petjem so sodelovali verniki domače župnije. V pridigi je župnik Ivan Kranjec spregovoril o pomenu svetnikov, o njihovi vlogi v našem življenju, posebej pa je spomnil na Božjega služabnika Danijela Halasa, ki »je pustil, da je njegovo preprosto človeško srce mogel Jezus upodobiti po svojem srcu do te mere, da je tudi Božji služabnik Danijel v najtežjih trenutkih svojega življenja imel dovolj moči in poguma, da je po Jezusovem zgledu zaradi vere, resnice in ljubezni do svojih vernikov prestal mučeniško smrt.« Spomnil je na bližnji binkoštni praznik in povabil, da bi se pustili voditi Svetemu Duhu. Če bomo tesno povezani s Kristusom, bomo ohranili vero in bomo zmogli iti po poti svetnikov. »Blaženi in svetniki in z njimi tudi Božji služabnik Danijel Halas nam s svojo življenjsko držo kažejo pot, s svojo priprošnjo pri Bogu pa nas podpirajo na poti našega življenja. Mi k svetnikom dvigamo svoja srca in jih prosimo pomoči in varstva, oni pa nam ponujajo iz nebes svojo roko in nam kažejo pravo smer v življenje.« Svoje razmišljene je sklenil z mislijo na nebeško Mater: »Marija, Božja in naša mati je bila dobra in zvesta spremljevalka Božjemu služabniku in tudi nas vodi po poti krepostnega življenja do Božje slave.«

Molitvenega shoda se je udeležil tudi škof dr. Peter Štumpf, ki je bil v spovednici na voljo za zakrament sprave, ki so ga številni verniki tudi prejeli. Po molitvi na grobu Božjega služabnika je zbrane tudi nagovoril in jih spodbudil k zaupni molitvi za Halasovo beatifikacijo, saj je veliko dela že opravljenega. Večina gradiva je prevedena v italijanščino, tako da bo škofijski postopek lahko kmalu sklenjen.

Juniju bo romarski shod v Črensovcih in sicer na dan krsta Božjega služabnika, 25. junija 2012. Krožno kolesarsko romanje se bo ob 13.00 začelo v Črensovcih, postanka pa bosta na Hotizi in v Veliki Polani. Sklep bo ob 16.00 v Črensovcih na romarskem molitvenem shodu.


Več o junijskem romarskem shodu, ki bo na dan krsta Božjega služabnika Danijela Halasa, v ponedeljek, 25. junija 2012, potekal v črensovski župnijski cerkvi je na voljo na povezavi http://www.skofija-sobota.si/halasov-shod-v-veliki-polani_582.

Molitev za Halasovo beatifikacijo: http://www.skofija-sobota.si/molitev-za-beatifikacijo

Opis Halasova romarske poti: http://www.skofija-sobota.si/halasova-romarska-pot

Besedilo in fotografije je pripravil Lojze Kozar ml.