Pismo p. Silva Šinkovca o Družinskem zakoniku

25.3.2012 Slovenija Družina, Duhovniki, Referendum, Zakonodaja
Vir - Google Vir - Google

Zakaj bom v nedeljo glasoval proti Družinskemu zakoniku?

Referendum o Družinskem zakoniku bo v Sloveniji potekal v nedeljo, 25. marca 2012. O tej temi smo se na Televiziji Slovenija pogovarjali tudi v oddaji Odkrito. Vesel sem bil Bogdana Žorža, ki je jasno povedal svoje stališče in se z njim popolnoma strinjam. Zakonik ne ureja samo pravnih vprašanj, ampak posega tudi na področje antropologije. Spreminja definicijo družine. Zakonodajalec bi lahko umaknil sporne člene in rešil druge dobre pravne rešitve. Bolje bi bilo, da referendum ne bi bil potreben. Referendum pa je potreben, ker je zakonodajalec vztrajal pri definicijah, ki niso sprejemljive. Glasoval bom torej proti zakoniku.

Podobno kot Bogdan Žorž (prim. Odprto pismo Bogdana Žorža Društvu psihologov Slovenije) se tudi sam čudim kolegom psihologom in terapevtom, ki zatrjujejo, da ni raziskav, ki bi potrjevale razlike pri vzgoji v dvospolnih oziroma v istospolnih družinah. V reviji Vzgoja št. 45 smo že leta 2010 objavili rezultate nekaterih raziskav, ki dokazujejo nasprotno. Navajam le enega od citatov.

»Ameriški inštitut za zakonsko zvezo in zakonodajo je pred leti na podlagi številnih raziskav in ob sodelovanju dvanajstih vodilnih znanstvenikov s tega področja pod vodstvom Williama Dohertya izdal poročilo, ki ugotavlja naslednje: »Otroci iz klasičnih družin so v povprečju bolj zdravi, manj podvrženi zasvojenosti, pogosteje dosežejo dobre šolske uspehe in diplomo. Otroci iz istospolnih ali enostarševskih družin so bolj podvrženi duševnim motnjam, samomoru, zasvojenosti, težavam v šoli, kasneje pa kriminalnim dejanjem, taki otroci so tudi pogosteje žrtve spolne ali fizične zlorabe.« Švicar dr. Dean Byrd je 2001 zbral rezultate desetletja trajajočih raziskav in zaključil: »Otroci, ki so jih vzgojili različnospolni starši, lažje prehajajo med posameznimi obdobji odraščanja, so bolj trdni v svoji spolni identiteti, se bolje odrežejo pri šolskih obveznostih, imajo manj čustvenih težav in kasneje bolje funkcionirajo kot odrasle osebe. Nasprotno pa študije otrok, ki so bili vzgojeni v istospolnih skupnostih, dokazujejo, da postanejo dekleta v svojem obnašanju bolj pomožačena, fantje pa bolj poženščeni. Oboji so tudi bolj nagnjeni k eksperimentiranju s homoseksualnimi spolnimi odnosi kot normalno vzgojeni otroci.«

Prav je, da tega zakonika ne sprejmemo. Naj se pripravi boljši in sprejemljivejši za vse.