Papež Frančišek med opoldansko molitvijo: "Da bi Gospod usmeril svoj pogled na vas in bi se lahko veselili."

Sveti oče je v petek, 1. januarja 2016, opoldne z okna apostolske paleče molil Angelovo češčenje ter zbranim na Trgu svetega Petra voščil srečno novo leto. Izmenjati si voščila na začetku leta po njegovih besedah pomeni drug drugemu izreči željo, da bi to, kar nas čaka, bilo boljše. V ozadju je »znamenje upanja«, ki nas spodbuja in vabi, naj verujemo v življenje. Vemo sicer, da se z novim letom vse ne bo spremenilo, mnogi včerajšnji problemi bodo ostali tudi jutri. Zato je papež hotel izreči voščilo, ki ga podpira »realno upanje«, o katerem govori tudi današnje bogoslužje.

Da bi Gospod usmeril svoj pogled na vas

»Gospod naj dá sijati svoje obličje nad tabo … Gospod naj dvigne svoje obličje nadte,« beremo v četrti Mojzesovi knjigi (4 Mz 6,25-26). In tako se glasi tudi voščilo papeža Frančiška: »Da bi Gospod usmeril svoj pogled na vas in bi se lahko veselili, obenem pa vedeli, da njegovo usmiljeno obličje, bolj žareče od sonca, vsak dan sije nad vami in nikoli ne zaide!« Odkritje Božjega obličja dá novo življenje. Kajti Bog je Oče, zaljubljen v človeka, nikoli se ne utrudi znova začeti z nami, da bi nas prenovil. Vendar pa ne obljublja čudežne spremembe, ne uporablja čudežne palice. Stvarnost rad spreminja od znotraj, s potrpežljivostjo in ljubeznijo. Obzirno vpraša, ali lahko vstopi naše življenje kakor dež pada na zemljo, da bi ta rodila sadove. Vedno nas čaka in nežno gleda. Vsako jutro, ko se prebudimo, lahko rečemo: »Danes Gospod daje sijati svojemu obličju nad mano.«

Začnimo odpirati srce in prebudimo pozornost do bližnjega

Blagoslov iz četrte Mojzesove knjige se takole nadaljuje: »Gospod naj ti podeli mir.« Papež je spomnil, da danes poteka tudi svetovni dan miru, ki ima za temo Premagaj brezbrižnost in osvoji mir. Kot je zatrdil, moramo mi obdelovati mir, ki ga Bog Oče želi sejati v svetu. Prav tako ga moramo »osvojiti«. To pa pomeni dejanski boj, duhovno bojevanje, ki se odvija v našem srcu. Sovražnica miru ni samo vojna, ampak tudi brezbrižnost, zaradi katere mislimo samo nase in ki ustvarja pregrade, sumničavosti, strahove in zaprtosti. Hvala Bogu, imamo mnogo informacij, je dodal Frančišek. A včasih smo tako preplavljeni z novicami, da ne opazimo realnosti, brata in sestro, ki nas potrebujeta. »Začnimo odpirati srce in prebudimo pozornost do bližnjega. To je pot za osvojitev miru,« je pozval papež.

Mariji izročimo novo leto

Pri tem pa naj nam pomaga Kraljica miru, Božja Mati, ki je vse te stvari ohranila in jih v svojem srcu premišljevala. Upanje in skrbi, hvaležnost in težave – vse, kar se je dogajalo v življenju, je v Marijinem srcu postajalo molitev, pogovor z Bogom. Marija enako dela tudi za nas: varuje veselje in razvezuje vozle našega življenja ter jih prinaša Gospodu. »Mariji izročimo novo leto, da bosta rasla mir in usmiljenje,« je spodbudil papež Frančišek, nato pa z verniki molil Angelovo češčenje.

Iniciative ob svetovnem dnevu miru

Ob koncu je papež izrazil še zadovoljstvo ob mnogih iniciativah, ki po vsem svetu potekajo ob današnjem svetovnem dnevu miru. Posebej je spomnil na Narodni pohod, ki je včeraj zvečer potekal v Molfetti v organizaciji Italijanske škofovske konference, Caritas, Pax Christi in Katoliške akcije. »Lepo je vedeti,« je zatrdil, »da so mnoge osebe, predvsem mladi, izbrali takšen način preživetja starega leta.« Pozdravil je sodelujoče v pobudi Mir v vseh deželah, ki ga podpira Skupnost svetega Egidija, ter jih spodbudil, naj nadaljujejo svoje prizadevanje za spravo in slogo. Papež je še pozdravil družine, ki pripadajo gibanju Družinska ljubezen in so včeraj zvečer bdeli na Trgu svetega Petra, molili za mir in edinost v družinah po vsem svetu.

»Vsem želim leto miru v milosti Gospoda, ki je bogat v usmiljenju, in z materinsko zaščito Marije, Matere Božje,« je sklenil nagovor papež Frančišek in še enkrat vse spodbudil, naj zjutraj ne pozabijo na Božji blagoslov: »Danes Gospod daje sijati svojemu obličju nad mano.«

Vir: Radio Vatikan.