Papež Frančišek bo opravil apostolsko potovanje v Mongolijo

31.8.2023 Mongolija Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil logotip in geslo potovanja papeža Frančiška v Mongolijo, ki bo potekalo od 31. avgusta do 4. septembra 2023. 

Geslo: Upati skupaj

Rdeča nit tokratnega apostolskega obiska bodo besede »Upati skupaj«, geslo pa poudarja dvojni pomen potovanja svetega očeta v Mongolijo: gre tako za pastoralni kot tudi državni obisk. Zato je bila izbrana ena izmed krščanskih kreposti (upanje), ki pa je prav tako zelo razširjena tudi v nekrščanskih okoljih. Dodan ji je bil prislov »skupaj«, ki poudarja pomen dvostranskega sodelovanja med Svetim sedežem in Mongolijo. »Upati skupaj« tako predstavlja skupni ideal ter tudi vidik, ki bo zaznamoval apostolsko potovanje: za to majhno katoliško skupnost prisotnost svetega očeta predstavlja veliko upanje in spodbudo. Po drugi strani pa je lahko tudi Cerkev v Mongoliji s svojo majhnostjo in obrobnostjo znamenje upanja za vesoljno Cerkev.

Logotip

Logotip prikazuje obris zemljevida Mongolije v rdeči in modri barvi, ki sta barvi državne zastave. V sredini je ger, tradicionalno mongolsko bivališče, iz katerega se dviga rumeni dim, ki predstavlja barvo Vatikana, desno od njega pa je križ. Ger in križ se nahajata med dvema navpičnima napisoma: gre za geslo apostolskega potovanja, zapisano v tradicionalnem mongolskem jeziku.
Pod zemljevidom je napis »Upati skupaj«, ter kraj (Ulan Bator) in datum apostolskega potovanja papeža Frančiška v Mongolijo.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija