Obisk papeža Frančiška v Redipulji (Redipuglia)

13.9.2014 Redipulja / Redipuglia (IT) Papež Frančišek, Vojaški vikariat , Vojna
Kostnica v Redipulji Kostnica v Redipulji

V soboto, 13. septembra 2014, ob 9. uri bo papež prispel na letališče pri Ronkah (Ronchi dei Legionari). Od tam se bo sveti oče prepeljal na avstro-ogrsko pokopališče Foljan - Redipulja (Fogliano – Redipuglia), kjer se bo nekaj časa zaustavil v molitvi. Ob 10. uri se bo začela maša pred kostnico v Redipulji »za padle v vseh vojnah«. Ob 12. uri bo papeževo letalo poletelo z ronškega letališča v Rim.

Papež Frančišek bo obiskal kraje, ki so bili prizorišče prve svetovne vojne, ob sto letnici prve vojne, o kateri je veliko slišal od svojega dedka, vojaka na reki Piavi. Po programu, za katerega skrbijo v vojaškem vikariatu generalnega štaba ministrstva za obrambo, se bo papež zatem poklonil pred spomenikom iz leta 1938. To je zadnje počivališče dobrih sto tisoč italijanskih vojakov z bojišč Soške fronte. Sveti oče bo pred kostnico v Redipulji daroval mašo, pred odhodom pa bo na trgu pred železniško postajo v omenjenem kraju, odkril kip svetega papeža Janeza Pavla II. V postaji, ki so jo pred kratkim obnovili, bodo prihodnje dni odprli muzej prve svetovne vojne. Papež bo prejel v dar košček zarjavele bodeče žice z bregov Soče, kjer je bilo pred sto leti prelite ogromno krvi.

Prenos papeževega obiska bo v soboto med 10.00 in 12.00 na drugem programu TV Slovenija komentiral br. Miran Špelič OFM.

 

Uradni spletni strani papeževega obiska v Redipulji: http://papafrancescoaredipuglia.chiesago.it/ ter vatican.va.