Obisk apostolskega nuncija v Škofiji Murska Sobota

4.7.2019 Murska Sobota Apostolski nuncij , Škofija Murska Sobota
Foto: Klavdija Dominko, Škofija Murska Sobota Foto: Klavdija Dominko, Škofija Murska Sobota

V četrtek, 4. julija 2019, ob 11. uri so zvonovi soboške stolne cerkve sv. Nikolaja naznanili prihod apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji nadškofa msgr. Jean-Marie Speicha, ki je na škofijskem ordinariatu v Murski Soboti obiskal škofa msgr. dr. Petra Štumpfa.

Nuncij in škof Štumpf sta najprej govorila o nuncijevih začetnih diplomatskih obveznostih v Republiki Sloveniji ter o reševanjih odprtih vprašanje med Cerkvijo in državo. Pri tem sta izpostavila pomen dialoga med verskimi skupnostmi ter skupnem iskanju načinov, kako dejavno sodelovati pri uveljavljanju temeljnih človekovih pravic v naši državi. Dejavnost vernih in nevernih laikov v družbi, ki imajo skupne vrednote, naj bi bila tudi opazna v njihovem skupnem opozarjanju na dolžnosti države, da upošteva svoje lastne zakone in izpolnjuje njihova določila.

Sogovornika sta izmenjala mnenja o  nekaterih aktualnih dogajanjih v Cerkvi na Slovenskem, predvsem o življenju duhovnikov po župnijah. Duhovnik  se lahko najde in obstane samo v zdravi duhovniški skupnosti, ki je povezana s Kristusom in škofom.

Pogovoru so se pridružili še člani zbora svetovalcev soboške škofije. Apostolski nuncij jim je govoril o svojih verskih izkušnjah, ki jih je imel v domači Alzaciji, o dosedanjem diplomatskem delu ter o pogledih na sedanje oslabljeno duhovno stanje po Evropi, kar še posebej močno zaznamuje mlade. Zaradi takšnega stanja mladi postajajo družbeno ter versko pasivni in zato nimajo moči, da bi prevzemali odgovornosti v družbi in tudi v Cerkvi. Za Cerkev ostaja izziv, kako mladim, ki so potopljeni v digitalni sveti, oznanjati Kristusa. Mladi so dovzetni za korenitost, zato jim lahko o Jezusu govori le tisti, ki Jezusa tudi živi.

Msgr. Speich je obiskal stolno cerkev sv. Nikolaja, kjer mu je stolni župnik Goran Kuhar razložil arhitekturne značilnosti cerkve. Na prošnjo škofa Štumpfa je apostolski nuncij blagoslovil škofa ter vso škofijo. V spremstvu stolnega župnika, kaplana Aljaža Baše ter škofa si je nuncij ogledal stolno župnišče ter hišno kapelo.

V nuncijevem zagotovilu škofom, da hoče biti vsakemu prijatelj, se tako uresničuje tudi bližina svetega očeta Frančiška, ki ima še posebno skrb za škofa, duhovnike in vse vernike. Ta skrb je zato vse bolj vidna tudi v novem apostolskem nunciju. 

Bogu hvala za obisk apostolskega nuncija msgr. Speicha, ki ga tudi v soboški škofiji razumemo kot papežev pogled na nas.

 

Msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof