Nagovor papeža Frančiška kardinalom med mašo ob sklepu konklava v Sikstinski kapeli

14.3.2013 Vatikan Papež Frančišek
Papež Frančišek Papež Frančišek

Vidim, da imajo vsa tri današnja berila nekaj skupnega: gibanje. V prvem berilu gre za gibanje potovanje; v drugem berilu gibanje pomeni graditev Cerkve. V evangeliju je gibanje v (dejanju) izpovedi,. Torej hoja, graditev, izpovedovanje.

Hoja: Jakobova hiša? – O, Jakobova hiša, pridite, hodimo v Gospodovi luči. To je prvo, kar je rekel Bog Abrahamu: »Hodi v moji navzočnosti in bodi popoln.« Hoja: naše življenje je potovanje in ko se ustavimo, je nekaj narobe. Vedno hoditi v Gospodovi navzočnosti, v Gospodovi luči, skušati živeti v tej popolnosti, ki jo zahteva Bog od Abrahama v svoji obljubi.

Graditi: graditi Cerkev. Govor je o kamnih: kamni so trdni, toda govor je o živih kamnih, ki jih je mazilil Sveti Duh. Gradite Cerkev, nevesto Kristusa, vogelnega kamna, ki je isti Gospod. Gradimo z (vsakim) gibanjem v svojem življenju!

Izpovedovati: lahko hodimo, komor hočemo, lahko marsikaj gradimo, toda če ne izpovedujemo vere v Jezusa Kristusa, nič ne koristi. Postali bomo sočutna nevladna organizacija, ne pa Cerkev, Kristusova nevesta. Če človek ne hodi, obtiči. Če človek ne gradi na trdnih skalah, kaj se zgodi? Zgodi se tisto, kar se zgodi otrokom na plaži, ki gradijo gradove iz peska: vse se sesuje, ker je brez trdnosti. Če človek ne izpoveduje vere v Jezusa Kristusa – spomnim na reka Leona Bloya: »Kdor ne moli k Bogu, moli k hudiču«. Če človek ne izpoveduje vere v Jezusa Kristusa, izpoveduje posvetnost hudiča.

Hoditi, graditi – zidati, izpovedovati: naloga ni tako lahka, saj so pri hoji, graditvi in izpovedovanju včasih pretresi – so gibanja, ki niso del poti, gibanja, ki nas vlečejo nazaj.

Evangeljska pripoved se nadaljuje s posebnim položajem. Isti Peter, ki je izpovedal vero v Jezusa Kristusa, pravi nekako takole: »Ti si Kristus, Sin živega Boga. Hodil bom za teboj, vendar ne govoriva o križu. To nima nič opraviti s tem.« Pravi: »Hodil bom za teboj po drugih potih, na katerih ni križa.« Če hodimo brez križa, če gradimo brez križa in če vero v Kristusa izpovedujemo brez križa, nismo Gospodovi učenci. – Smo zgolj posvetni, smo samo škofje, duhovniki, kardinali, papeži, ne pa Kristusovi učenci.

Rad bi, da bi vsak od nas po teh dnevih milosti imel pogum, da bi hodil v Gospodovi navzočnosti, z Gospodovim križem: da bi gradil Cerkev na Kristusovi krvi, ki je prelita na križu, in izpovedoval eno slavo, slavo križanega Kristusa. Tako bo Cerkev šla naprej.

Za vse nas upam, da bi nam Sveti Duh in molitev naše gospe, naše Matere, naklonila to milost: da bi hodili, gradili in izpovedovali križanega Jezusa Kristusa. Tako bodi.


papež Frančišek


Besedilo je prevedla s. Vesna Jelen, posredovali pa so ga sodelavci Radia Ognjišče.