Nadškof Zore daroval sveto mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem

V nedeljo, 6. februarja, je nadškofa Zoreta sprejel na zasebni pogovor kardinal državni tajnik nj. em. Pietro Parolin. V nedeljo, 6. februarja, je nadškofa Zoreta sprejel na zasebni pogovor kardinal državni tajnik nj. em. Pietro Parolin.

V ponedeljek, 7. februarja 2022, ob 8.30 je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore daroval zahvalno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Rimu ob 30. obletnici priznanja samostojne države s strani Svetega sedeža in vzpostavitve uradnih diplomatskih odnosov.

Nadškof Zore je daroval sveto mašo na grobu sv. papeža Janeza Pavla II., ki se v baziliki nahaja v kapeli sv. Sebastijana. Pri sveti maši, ki jo organizira slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, je prepeval Slovenski oktet, udeležil pa se je tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor.

Med pridigo je nadškof Zore izpostavil, da "ko se danes s hvaležnostjo spominjamo naklonjenosti in odločnosti sv. Janeza Pavla II., tudi pozorno poslušamo besede, ki nam jih je namenil. Kot je dejal, je Sveti sedež spremljal oblikovanje naše samostojne države. Pomembno pa je, da se zavedamo, da nam samostojnosti ni nihče podaril. Bog nam je po zgodovinskih okoliščinah dal priložnost, da uresničimo svojo samostojnost, zanjo pa smo se morali odločiti sami." 

V večernih urah bo v baziliki Santa Maria Maggiore v Rimu koncert Slovenskega okteta, ki ga na predvečer kulturnega praznika in v počastitev tridesete obletnice priznanja Republike Slovenije in vzpostavitve diplomatskih odnosov prireja Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu.

V nedeljo, 6. februarja, je nadškofa Zoreta sprejel na zasebni pogovor kardinal državni tajnik nj. em. Pietro Parolin.

Sveti sedež je 13. januarja 1992 med prvimi državami priznal samostojno državo Slovenijo. Priznanje Svetega sedeža je bilo odločilnega pomena tudi za ostala priznanja, ki so temu sledila (predvsem drugih evropskih držav). Papež sv. Janez Pavel II. se je sam osebno zavzel za priznanje samostojne države Slovenije, zato želi Katoliška cerkev v Sloveniji izraziti svoje spoštovanje in hvaležnost temu pomembnemu dejanju.