Obletnica začetka oddajanja slovenskega programa na Radiu Vatikan

21.12.2023 Katoliška cerkev Medij, Sveti sedež

21. decembra 1947 je začel Radio Vatikan redno oddajati program v slovenskem jeziku. Skupaj s slovenskim programom je radio začel oddajati tudi v češčini, hrvaščini in slovaščini. Direktor slovenskega programa Radia Vatikan je p. Ivan Herceg SJ, dopisnik iz Slovenije pa je p. Ivan Rampre SJ.

Slovenska oddaja Radia Vatikan vsak dan obvešča svoje poslušalce o dejavnosti papeža, o življenju Cerkve po svetu in o izbranih dogodkih v Cerkvi na Slovenskem. Prav tako tudi komentira aktualna vprašanja v Cerkvi in družbi.

Slovenski jezik se je prek valov Radia Vatikan prvič zaslišal leta 1931. Redne oddaje v slovenščini so se pričele leta 1948, in sicer na začetku dvakrat na teden, zatem trikrat, od leta 1970 dalje pa vsak dan. Najprej so to bile 15-minutne oddaje, od božiča leta 1999 naprej pa oddaje trajajo po 20 minut.

Leta 2015 je Sveti sedež zagnal nov sistem informiranja, Vatican News. Začel se je 27. junija 2015 z Motu proprijem papeža Frančiška, s katerim je le-ta ustanovil Tajništvo za komunikacijo, ki ga je letos preimenoval v Dikasterij za komunikacijo. Vatican News skuša združiti v eno dosedanje načine komuniciranja Svetega sedeža.

Na portalu so štiri tematska področja, pod katerimi lahko najdete informacije o papežu, Svetem sedežu, krajevnih Cerkvah in tudi o svetu. Novi informacijski sistem so najprej začela ustvarjati uredništva za italijansko, angleško, francosko, nemško, špansko in portugalsko govorno področje, sčasoma pa se jim bo pridružilo še 33 uredništev drugih jezikovnih področij. Med njimi tudi slovensko uredništvo, ki je v Vatikanu prisotno že od božičnega večera 1947, ko so začeli s prvo oddajo Radia Vatikan v slovenskem jeziku.

Izziv za novi informacijski sistem je torej vedno bolje odgovoriti na zahteve poslanstva Cerkve v sodobni kulturi. Cilj tega poslanstva pa je sporočati evangelij usmiljenja vsem ljudstvom, ki živijo v različnih kulturnih okoljih.

Prefekt Dikasterija za komunikacijo je Paolo Ruffini, uredniški direktor pa je Andrea Tornielli.

 

Vira: Vatican Newswww.jezuiti.si