Evropsko zasedanje katoliškega združenja za komunikacijo

21.4.2024 Romunija Medij

»Umetna inteligenca (UI) je že navzoča na vseh področjih našega življenja, tudi verskega. Smo del njenega prostora,« so poudarjali strokovnjaki s področja umetne inteligence in medijev udeležencem evropskega zasedanja svetovne katoliške organizacije SIGNIS, zbranim od 18. do 21. aprila, v Bukarešti.

Za preverjanje resničnosti informacij UI so v Romuniji novinarji ustanovili mrežo AI, saj UI pri svojem delu uporablja več kot 56 % novinarjev. Tiskovna predstavnica nadškofije Bukarešta, Vivina Dimcev, je zato navzoče spodbudila k povezovanju v skupine od 5 do 8 komunikatorjev, ki pred objavo preverijo informacije. Novinarka Katoliške agencije SIR. Cristine Grigore, jih je tudi opozorila tudi na zelo prefinjene ponaredke UI.

»Kaj pomeni živeti v družbi algoritmov«, se je spraševala dr. Mihaela Caba Madarsi, ki vidi v UI pomemben pripomoček za medijsko vzgojo. »Živimo v družbi podatkov, digitalnega kapitalizma, in odnosov, ki jih ustvarja UI. UI usmerja naše razmišljanje, delovanje, povzroča pravo dehumanizacijo družbe. Njene vrednote so podatki, svet pa je umeten. Medijsko vzgojo zato potrebujemo prav vsi« ter povabila udeležence k uporabi algoritmov papeža Frančiška: k poslušanju drug drugega, govorjenju človek s človekom in iskanju navzočnosti Boga v svetu.  Sestra Rose Peccata FSP, ustanoviteljica Centra za medijske študije Paulink v Los Angelusu, jih je opozorila na etiko pri uporabi UI. Poudarila je, da le komunikator z znanjem, obvladanjem tehnike in kreativnostjo uspešno uporablja UI.

Filmska kritičarka, Ileana Birsan, vidi odličen pripomoček za vzgoje mladih in dialog z drugače mislečimi, film. Udeleženci so si tudi lahko ogledali pretresljiv mednarodno nagrajeni film Libertate o revolucionarnem boju za demokracijo in svobodo Romunije, ki je terjala mnogo nedolžnih življenj.

S. Romana Kocjančič

 

SIGNIS je svetovno katoliško združenje za komunikacijo, ki spodbuja komunikacijo kot način za izboljšanje kulture in gradnjo sveta miru. Obiščite njihovo spletno stran.