Katoliška Cerkev se pridružuje akciji Očistimo Slovenijo 2012

24.3.2012 Slovenija Akcija, Cerkev v Sloveniji, Okolje
Očistimo Slovenijo 2012 - logo Očistimo Slovenijo 2012 - logo

Izjava Slovenske Karitas o akciji Očistimo Slovenijo 2012


Slovenska prostovoljna okoljska čistilna akcija Očistimo Slovenijo bo potekala v soboto, 24. marca 2012. Cilj akcije je iz narave odstraniti odpadke, ki ogrožajo okolje in kakovostno sobivanje vseh živih bitij. Akcijo podpira tudi Katoliška Cerkev in spodbuja k temu, da se prostovoljcem pridruži čim večje število udeležencev, ki bodo prispevali k čistejšemu, bolj urejenemu, lepšemu in bolj zdravemu okolju.


O projektu Očistimo Slovenijo 2012

Očistimo Slovenijo 2012 je naslov vseslovenske prostovoljne čistilne akcije, ki bo potekala v soboto, 24. marca 2012. Pobudnik akcije Društvo ekologi brez meja je k sodelovanju pritegnilo tudi državne ustanove, občine, organizacije, podjetja in posameznike, vključno s Katoliško Cerkvijo.


Prostovoljska okoljska akcija bo letos pri nas organizirana drugič. Prostovoljci bodo na podlagi registra lokacij divjih odlagališč, ki so ga pripravili v okviru projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!,[1] in ga kasneje tudi dopolnjevali, odstranjevali komunalne odpadke. Cilj projekta je povezati 250.000 prostovoljcev in iz narave odstraniti najmanj 10.000 ton ilegalno odvrženih komunalnih in kosovnih odpadkov, očistiti okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti. Projekt se tokrat širi na globalno raven, in sicer v sklop globalne pobude World Cleanup 2012. Slovenski prostovoljci bodo postali del večmilijonske množice, ki bo od marca do septembra 2012 izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije v več kot 70 državah po svetu.


Zgodovina pobude

Prvo nacionalno prostovoljno čistilno akcijo so pod imenom Let's Do It, Estonia! (Dajmo, Estonija!) izvedli 3. maja 2008 v Estoniji. Čistilne akcije se je udeležilo 50.000 prostovoljcev, kar pomeni 4 % prebivalstva, ki so v samo petih urah iz narave odstranili 10.000 ton smeti. Država bi za tak projekt potrebovala tri leta in več kot 22 milijonov evrov. Za uspeh akcije so poskrbeli tudi prostovoljci, ki so s pomočjo Google Maps in mobilnih telefonov z GPS-om, popisali kar 10.656 divjih odlagališč in izdelali podatkovno bazo, kar je omogočilo učinkovito logistično načrtovanje.


Več informacij o projektu dobite pri g. Polonci Štritof, GSM: 051/628–225, e-pošta: [email protected]. Prim. tudi spletno stran: www.ocistimo.si.


[1] Na povezavi http://ebm.si/r/OSVED-zakljucno.si.pdf je objavljeno poročilo o čistilni akciji, ki je pod naslovom Očistimo Slovenijo v enem dnevu! prvič potekala leta 2010.