Kardinal Reinhard Marx – novi predsednik COMECE

22.3.2012 Bruselj, Belgija COMECE, Evropa, Nadškof Turnšek, Zasedanje
Kardinal Marx - novi predsednik COMECE - foto - COMECE Kardinal Marx - novi predsednik COMECE - foto - COMECE

Münchenski nadškof kardinal Reinnhard Marx je bil v četrtek, 22. marca 2012, na spomladanskem plenarnem zasedanju Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE)[1] izvoljen za novega predsednika in je tako nasledil upokojenega rotterdamskega škofa Adrianusa van Luyna SDB, ki je to službo opravljal od leta 2006 dalje. Kardinal Marx, ki v COMECE zadnjih pet let zastopal Nemško škofovsko konferenco, je bil od leta 2009 tudi podpredsednik Komisije. Delegati, med katerimi je kot delegat Slovenske škofovske konference tudi mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek, so izvolili tudi štiri podpredsednike. To so škof škofije Piacenza-Bobbio Gianni Ambrosio iz Italije, ordinarij škofije Oradea Mare škof Virgil Bercea iz Romunije, varšavski pomožni škof Piotr Jarecki s Poljske ter pomožni škof škofije Bruxelles-Malines Jean Kockerols iz Belgije.

Kardinal Marx se je leta 1953 rodil v kraju Geseke. Teologijo in filozofijo je študiral v Paderbornu in Parizu. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1979. Po opravljenem doktoratu je od leta 1996 predaval družbeni nauk Cerkve na Teološki fakulteti v Paderbornu. V škofa je bil posvečen leta 1996. Najprej je opravljal službo pomožnega škofa v škofiji Paderborn, leta 2001 pa je bil imenovan za škofa v Trierju. Za nadškofa v Münchnu in Freisingu je bil imenovan leta 2008. V okviru Nemške škofovske konference predseduje Komisiji za družbena in socialna vprašanja. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2010 imenoval za kardinala.


[1] Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) povezuje škofovske konference članic Evropske unije in ima sedež v Bruslju v Belgiji. Generalni tajnik COMECE je prof. dr. Piotr Mazurkiewicz. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je polnopravna članica COMECE od 1. maja 2004 dalje. SŠK je v COMECE od vključitve dalje zastopal nadškof msgr. dr. Anton Stres, od 11. januarja 2010 pa jo zastopa mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek. Prim. www.comece.org.