Spomladansko plenarno zasedanje COMECE 2012

21.3.2012 Bruselj, Belgija CCEE, COMECE, Evropa, Nadškof Turnšek, SŠK, Zasedanje
COMECE - logo COMECE - logo

Kardinal Reinhard Marx – novi predsednik COMECE


V Bruslju v Belgiji bo od srede, 21. do petka, 23. marca 2012, potekalo spomladansko plenarno zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE)[1], ki se ga bo kot delegat Slovenske škofovske konference (SŠK) udeležil mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek.

Prvi in drugi dan bodo različni strokovnjaki spregovorili na temo dostojanstva starejših in medgeneracijske solidarnosti, saj je EU leto 2012 razglasila za Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Delegati škofovskih konferenc bodo poleg tega obnovili Stalni odbor COMECE in izvolili novega predsednika ter štiri podpredsednike. Pozornost bodo namenili tudi predstavitvi pobud in dejavnosti tajništva COMECE. Škofje se bodo srečali tudi s stalnim opazovalcem Svetega sedeža pri Svetu Evrope msgr. Aldom Giordanom.

Udeleženci zasedanja se bodo v petek, 23. marca 2012, dopoldne seznanili s pobudami in dejavnostmi Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE)[2], ki ga bo podal njegov generalni tajnik Duarte da Cunha, in s pomembnejšimi dogodki v prihodnosti. Ob sklepu srečanja bo v petek ob 14.30 na sedežu Komisije tudi novinarska konferenca.


[1] Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) povezuje škofovske konference članic Evropske unije in ima sedež v Bruslju v Belgiji. Generalni tajnik COMECE je prof. dr. Piotr Mazurkiewicz. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je polnopravna članica COMECE od 1. maja 2004 dalje. SŠK je v COMECE od vključitve dalje zastopal nadškof msgr. dr. Anton Stres, od 11. januarja 2010 pa jo zastopa mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek. Prim. www.comece.org.


[2] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici. Prim. www.ccee.ch.