Izjava škofije Murska Sobota ob zaključku upravno kazenskega postopka zoper nekdanjega kapucinskega brata in duhovnika Paskala Jožefa Prša

3.1.2022 Škofija Murska Sobota Škofija Murska Sobota

Odpust iz kleriškega stanu

Nekdanji kapucinski brat in duhovnik, Paskal Jožef Prša, ki je bil za poskusno dobo sprejet v škofijo Murska Sobota,  je bil v upravnem kazenskem postopku Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani spoznan za krivega spolnih zlorab več mladoletnih oseb. Z izvensodno odločbo mu je bila 20. septembra 2021 naložena zakonita kazen odpusta iz kleriškega stanu (kan. 290 tč. 2). Kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 25. novembra 2021 (Prot. Št. 425/2012 – 86328). Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen. Obtoženi je bil 21. decembra 2021 od soboškega škofa ordinarija seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka. S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja (kan. 292),  z upoštevanjem kan. 291.

Žrtve, in tudi vpletene v upravni kazenski postopek, škof ordinarij dr. Peter Štumpf prosi za odpuščanje zaradi hudega ponižanja njihovega človeškega dostojanstva in prizadetih bolečin. Prosi pa tudi za molitev, da bi žrtve ohranile upanje na smiselnost in neprecenljivi pomen njihovega življenja, obenem pa da bi se Cerkev povsem očistila zla spolnih zlorab.

 Škofija Murska Sobota