Egipt: odziv na papeževe besede k miru

16.8.2013 Katoliška Cerkev Mir, Papež Frančišek
papež Frančišek papež Frančišek

Egiptu, ki je te dni pretresen zaradi nasilja in strahu pred državljansko vojno, so včerajšnje papeževe besede pred Angelovim češčenjem posijale kot žarek upanja. Frančiškov poziv k miru in dialogu je za kristjane in muslimane v Egiptu bil več kot cenjen. Kako so papeževe besede pretresle trpeče prebivalce Egipta, je za Radio Vatikan spregovoril njihov katoliški tiskovni predstavnik, Rafiq Greiche.

»Ljudje, katoličani, pravoslavni in muslimani, bržko je papež prenehal s svojim nagovorom pred molitvijo Angelovega češčenja, so vsepovsod objavili njegove besede: po vseh časopisih, na vse spletne strani, kot da bi vsi pričakovali, da papež spregovori.« »Katoličani so še posebej čutili, da jim je sveti oče blizu«, nadaljuje katoliški tiskovni predstavnik v Egiptu. »Čutili so, da moli za njih in da jim hoče vliti upanja, nekaj kar resnično potrebujemo«.

Toda danes nam ponovno pripovedujejo o novih nasilnih napadih v Egiptu. »Včeraj ponoči je bilo veliko protestov s strani Muslimanske bratovščine«, poroča tamkajšnji katoliški tiskovni predstavnik Rafiq Greiche. »Izvajalo se je nasilje, ne samo v cerkvah, ampak tudi po drugih vladnih ustanovah. Požgali so tudi policijske postaje. Oropali, požgali ali popolnoma uničili so tudi 40 cerkva – med njimi 10 katoliških in 30 pravoslavnih, nekaj protestantskih in grko-pravoslavnih

In kakšno upanje za spravo vidi egiptovski katoliški tiskovni predstavnik? »Žal mi je povedati, vendar se ne bo tako lahko spraviti, ker se Muslimanska bratovščina in vse muslimanske stranke ne trudijo, da bi poiskale politično rešitev. Ljudje hočejo miren Egipt, medtem ko majhna skupina širi nasilje in grožnje vse do vasi v Zgornjem Egiptu.«Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.