Blagoslov nove podobe v klariškem samostanu

14.9.2013 Turnišče Redovništvo, Škofija Murska Sobota
Škof dr. Peter Štumpf blagoslavlja novo podobo v kapeli klariškega samostana Škof dr. Peter Štumpf blagoslavlja novo podobo v kapeli klariškega samostana

O Mati Cerkve, nas vôdi k svetosti!
Roža skrivnostna, Ti prestol Modrosti,
si naša Zvezda, Upanje,
k Sinu pripelji, Mati vse!


Na praznik povišanja svetega križa v soboto, 14. septembra 2013, je soboški ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf v klariškem samostanu Marije Matere Cerkve v Turnišču ob navzočnosti slikarja Jožefa Krambergerja in njegove soproge Jožice ter nekaj vernikov blagoslovil novo podobo, ki predstavlja Marijo in apostole, zbrane v binkoštni dvorani, ko so prejeli Svetega Duha. Umetnik iz Mozirja je tenkočutno in globoko duhovno upodobil sveti trenutek, ko je zbrane v molitvi obsijala luč Svetega Duha in so se nad njimi prikazali ognjeni jeziki kot vidno znamenje darov Luči, ki razsvetljuje, daje modrost, vednost, moč, pobožnost, Božji strah, nas krepča in utrjuje v dobrem.

G. škof je najprej pel litanije Matere Božje, nato pa podelil blagoslov z Najsvetejšim; sestre pa so zapele pesem v čast Mariji, Materi Cerkve. Opatinja s. M. Katarina se je zahvalila umetniku g. Jožefu Krambergerju. Le-ta je s svojimi izvrstnimi upodobitvami, med njimi je tudi križev pot, izjemno obogatil kapelo sester klaris v Nazarjah, s to novo upodobitvijo pa tudi kapelo v Turnišču. Vse podobe je naslikal na lastno pobudo in jih vse sestram tudi podaril. Ob novi podobi smo nato premišljevali, kako primerno je, da jo je g. škof blagoslovil prav na praznik povišanja svetega križa, saj nam je Jezus pred svojo smrtjo na križu podaril neizmerni dar svoje ljubezni: svojo Mater Marijo nam je, po apostolu Janezu, dal za našo Mater. Tako je Marija postala Mati Cerkve; le-ta pa je zaživela na binkošti.

V samostanu Marije Matere Cerkve nenehno odmeva molčeč klic: Pridite k Mariji, svoji Materi in z Njo častimo Jezusa, ki biva med nami v skrivnosti sv. Evharistije. Tako boste tudi vi prejeli darove Svetega Duha, luč od zgoraj, moč za premagovanje vseh stisk in težav, veselje v gotovosti, da smo vedno v Božjih rokah, in mir, ki ga svet ne more dati. Pridite! Pod Marijinim varstvom in vodstvom se učimo zaupati v Jezusovo usmiljenje in ga ljubiti, odpirati svoja srca Svetemu Duhu in jih umiriti v Njem, ki je naš Gospod in Bog.

Fotografije

Besedilo: Sestre klarise

Foto: Klavdija Dominko, Pastoralna služba Škofije Murska Sobota