24. teden za življenje

4.10.2015 Cerkev na Slovenskem Družina, Cerkev v Sloveniji, Gibanje

»Od materinega naročja povišuje naše dneve«
(Sir 50,22).

Ta beseda v meni prebuja veselje. »Pred stvarjenjem sveta nas je v njem izvolil, da bi bili sveti in brezmadežni pred njim. V ljubezni nas je vnaprej določil in sklenil …« To je pot, ki si jo v svoji ljubezni, Gospod, zarisal zame in je čudovita, ker si tudi moje življenje že pridružil svoji daritvi na križu, ker se tudi zame dopolnjuje Tvoja beseda »ko bom povzdignjen z zemlje, bom vse pritegnil k sebi«. To je pot, ki mi jo daješ prehoditi. Sama pa jo v svoji revščini vsak dan šele odkrivam, iščem, razumevam, Ti odgovarjam. V svoji ljubezni mi puščaš vso svobodo vsake, tudi najmanjše odločitve, kaj izbiram, hkrati pa neprenehoma bediš, da bi bil vsak moj dan poln Tvoje luči, Tvojega veselja zame in za druge. Velikokrat se naprezam in želim sama dvigniti, premakniti svoje dneve, svoje skrbi, bremena, ko računam na lastne moči. Ti pa v tihoti srca svariš in opominjaš, se daruješ. »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej gori, prestavi se v morje in pokorna bi vam bila.« »Kdor bo pil od te vode, ne bo nikdar žejen.« Da bi moje, naše dneve dvignil v spremenitev na gori, v lepoto skupnosti, v svetlobo vstajenja, daješ samega sebe. »To je moje telo, ki se daje za vas.« Vabiš v daritev, v sodelovanje, v ponižnost, v globoko čutenje s Teboj, v tisto čutenje žene, ki ga živi Marija v Kani, na poti na Kalvarijo in pod križem. Da Ti, Gospod, dviguješ naše dneve vse od materinega naročja naprej, je resnično beseda upanja, obljuba vstajenja že danes, da me ne bi bilo več strah zase, temveč da Ti pripadam z vsem srcem, da Te danes ljubim bolj. Ko danes znova pokleknem pred Tvoj križ in v zakramentu sprave razgrinjam svoje življenje pred Teboj in ko v svojem usmiljenju in ljubezni kot nekdaj ženi izrekaš tudi meni: »Tudi jaz te ne bom obsodil. Pojdi in odslej ne greši več«, znova doživim dvig vsega k Tebi. »Rešil nas je iz oblasti teme in nas prestavil v kraljestvo svojega Sina.« Doživim, da se tudi v mojem srcu zagrinjalo pretrga na dvoje od vrha do tal, da morem oživiti vero in skupaj s stotnikom in Cerkvijo izpovedati: »Ta človek je resnično Božji Sin.« Spet sem v Tvojem objemu, gledajoč vstajenjsko jutro. Moj Gospod in moj Bog. Tako romam od dne do dne, v preizkušnjah in padcih, v veselju in žalosti, vse do dne, ko pride še zadnji prehod, zadnji dvig, ko bodo v Tvoji daritvi použiti vsi dnevi, ko se bo slišalo »Duh in nevesta pravita: Pridi.« Ko ne bo več iztezanja rok po človeškem in minljivem, ko bom preko Tvojega obličja mogla zreti novo nebo in novo zemljo, novi Jeruzalem, ozaljšan kakor nevesta za svojega ženina. (s. Romana Vrtačič)


Program:

Nedelja, 4. oktobra: začetek tedna za življenje
15.00 Brezje, narodno svetišče: molitvena ura za življenje
16.00 evharistično bogoslužje, vodi g. Viktor Primožič, župnik župnije Kropa; sodeluje pevski zbor iz župnije Sv. Jurij ob Taboru

Ponedeljek, 5. oktobra:
19.30 župnija Maribor - Sv. Janez Krstnik: Srečanje za mlade »Od materinega naročja povišuje naše dneve«

Petek, 9. oktobra:
19.30 župnija Borovnica: Srečanje za mlade in študente

Sobota, 10. oktobra:
20.00 župnija Velenje - Sv. Martin: Srečanje za mlade in študente

Ponedeljek, 12. oktobra: sklep tedna za življenje
19.30 Ljubljana, Teološka fakulteta
predavanje upok. nadškofa dr. Antona Stresa: »Od materinega naročja povišuje naše dneve – dostojanstvo človeške osebe«

 

Na spletni strani www.gibanjezazivljenje.si boste našli gradivo za teden za življenje, tudi prispevke mladih. Mladim bo mogoče prisluhniti tudi na Radiu Ognjišče.

Več najdete na naslovu:
Društvo GIBANJE ZA ŽIVLJENJE, Rimska c. 13, 1000 Ljubljana
e-stran: www.gibanjezazivljenje.si; e-naslov: [email protected]
tel. 01/425-87-93 ali 031-806-248 (s. Mirjam Cvelbar)