Vseslovensko romanje gibanja Vera in luč na Brezjah

2.9.2023 Brezje Cerkev v Sloveniji, Romanje
Sv. maša za člane gibanja v Novem mestu - Foto: Vera in luč Slovenija Sv. maša za člane gibanja v Novem mestu - Foto: Vera in luč Slovenija

V soboto, 2. septembra 2023, bo pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah ob 12.00 sveta maša za gibanje Vera in luč, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Na vseslovenskem romanju mednarodnega gibanja Vera in luč bodo praznovali 40 let tega gibanja v Sloveniji.

Mednarodno gibanje Vera in luč se je začelo leta 1971 z velikim romanjem družin v Lurd (zbralo se je 15.000 ljudi, od tega 4.000 »lučk«, kot imenujejo osebe s posebnimi potrebami v gibanju). Ob petdesetletnici mednarodnega gibanja Vera in luč je predstavnike gibanja na zasebni avdienci 2. oktobra 2021 sprejel tudi papež Frančišek. V Sloveniji gibanje deluje od leta 1983.

Skupnost Vera in luč je mednarodno duhovno gibanje skupin oseb z motnjami v duševnem razvoju, njihovih staršev in prijateljev. V skupnosti osebe z motnjo v duševnem razvoju imenujejo »lučke«, njihove starše in prijatelje pa »lučkarji«. Vera in luč temelji na prepričanju, da je vsaka oseba, tudi oseba z motnjo v duševnem razvoju, poklicana, da v globini zaživi Jezusov nauk, da prejme zakramente in postane vir milosti in edinosti za Cerkev in svet. Osebam z motnjami v duševnem razvoju pripadajo vse pravice: da je ljubljena, sprejeta, spoštovana v svojem bistvu in v svojih odločitvah. Pripada ji pravica do pomoči na duhovnem in človeškem področju. Pri svoji rasti potrebuje prijatelje, ki jo spremljajo in ji pomagajo odkrivati njene darove. Poslanstvo skupnosti je spoštovati omenjene pravice, skupaj z »lučkami« duhovno rasti ter o bogastvu gibanja seznanjati vse, ki opravljajo duhovne poklice, vernike ter širšo javnost.

V Sloveniji deluje 38 skupin, ki se srečujejo enkrat mesečno (seznam je dostopen nahttp://verainluc.rkc.si/skupine/). Vsako poletje potekajo tudi duhovno-počitniški tedni v Kančevcih, v Soči, na Pohorju in v Portorožu.

Več na spletni strani: https://verainluc.rkc.si/