Vojaški kaplani na konferenci v Sloveniji o svoji vlogi v odzivih na humanitarne izzive

Vojaški kaplani na konferenci v Sloveniji - Foto: Radio Ognjišče Vojaški kaplani na konferenci v Sloveniji - Foto: Radio Ognjišče

Slovenska vojska v sodelovanju z Ameriškim poveljstvom v Evropi v tem tednu gosti mednarodno konferenco vodilnih vojaških kaplanov. Rdeča nit srečanja je vloga duhovnikov v oboroženih silah ob vojaških posredovanjih v času humanitarnih kriz. Konference se udeležuje približno sto delegatov iz več kot trideset držav.

Predstavnik Ameriškega poveljstva v Evropi kaplan Gary P. Weeden je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da je sodelovanje duhovnih voditeljev različnih veroizpovedi, ki prihajajo iz različnih držav, znotraj vojske zelo pomembno. »Zelo pomembno je, da sodelujemo. Vsi smo osredotočeni k istemu, k skrbi za duše, može, žene, družine … Ob izzivih jim vlivamo upanje, jih opogumljamo, jih mirimo … In za vojsko je to zelo pomembno,« je poudaril Weeden, in dodal: »Čez mejo je vseeno, ali gre za katoliškega duhovnika, ortodoksnega, protestanta, rabina ali imama. Naš namen je, da pomagamo določenemu posamezniku, mu izkažemo spoštovanje, in če ima osebne težave, da jih razrešimo. Skrbimo za dušo, njen mir, ne glede na to kdo je prisoten. Vsi delamo za isto stvar, se pravi za osebo, ki je ustvarjena po božji podobi.«

Slovenski vikar Matej Jakopič se je ob tem spomnil izkušnje iz misije v Afganistanu, ko se je z ostalimi slovenskimi vojaki preselil v bazo Farah. »V tej bazi je bilo tudi 1100 ameriških vojakov, ki niso imeli svojega duhovnika, zato je slovenski vojaški duhovnik takoj postal duhovnik tudi za ameriške vojake. To so sprejeli z veliko hvaležnostjo. Saj veste, kako je na bojnih poljih, nimaš vedno vsega in drug drugega dopolnjujemo, drug drugemu prinesemo tisto, kar komu manjka,« je pojasnil.

Kakšna je vloga vojaških duhovnikov med migrantsko krizo?

Vikar Jakopič pojasnjuje, da so se osredotočili predvsem na delo z vojaki in policisti. »Čas smo namenili tistim, ki strežejo drugim. Kajti verjemite, ljudje gledajo to bedo, imajo čuteče srce in tudi tisti, ki pomoč delijo, so potrebni pomoči po vseh teh travmah, ki jih doživljajo,« poudarja Jakopič in dodaja, da so prav zato včasih tudi ponoči med vojake in policiste delili topel čaj in jim nudili oporo. Kaplan Weeden pa ob tem pravi, da se je vloga vojaških duhovnikov v migrantski krizi razlikovala glede na prizadetost države. »Mislim, da je to odvisno od posamezne države, saj niso vse vojske vključene v reševanje migrantske krize. Od italijanskega vojaškega škofa lahko slišimo, da je njihova obalna straža v tej krizi zelo dejavna z reševanjem na morju, in tam mora kaplan poskrbeti tako za mornarje kot vojake. Tako kot vedno gre za pomoč dušam,« je pojasnil.

Kako je poskrbljeno za duhovno oskrbo v SV in kakšni so načrti?

Kaplan Jakopič pojasnjuje, da Vojaški vikariat sestavlja štirinajst ljudi, od tega so štirje katoliški duhovniki, dva evangeličanska ter šest laičnih teologov, ki zasedajo delovna mesta pastoralnih asistentov. Pri delu pa jim pomagata še podčastnik in civilist. V vikariatu si želijo dodatnih ljudi, vendar pa Jakopič pojasnjuje, da finančne razmere trenutno tega ne omogočajo.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Ognjišče.