Vladika Kirilo na uradnem obisku na škofiji Novo mesto

20.2.2024 Novo mesto Ekumenizem, Škofija Novo mesto
Foto: Asja Foto: Asja

V torek, 20. februarja 2024, se je na povabilo msgr. dr. Andreja Sajeta, novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference, mudil na uradnem obisku na škofiji Novo mesto buenosaireški in južno-centralno ameriški pravoslavni škof, vladika dr. (Milan) Kirilo (Bojović), administrator zagrebško-ljubljanske metropolije.

Gostu smo predstavili življenje v Cerkvi na Slovenskem, ki je v procesu sinodalnosti in prenove, in še posebej življenje v novomeški škofiji. Izpostavili smo velik pomen ekumenskega dialoga in medsebojnega povezovanja med Katoliško in Pravoslavno Cerkvijo, ki ima tudi na novomeškem področju svoje vernike, kjer so že v teku priprave na gradnjo pravoslavne cerkve in župnišča.

Stolna župnija Srbski pravoslavni občini Novo mesto že dlje časa daje v uporabo cerkev za sveto liturgijo. S hvaležnostjo smo se ozrli na medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu, ki je potekalo od 17. do 18. junija 2023 v Kopru in so se ga udeležili predstavniki različnih krščanskih Cerkva ter drugih verskih skupnosti.

Sogovornika sta ocenila velik pomen Cerkva za zaščito vrednote in dostojanstva človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, za gradnjo miru v svetu in pravično družbeno ureditev. Vladika Kirilo si je ogledal novomeško stolnico, kjer smo se zadržali v skupni molitvi. Dela srečanja se je udeležil tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, msgr. dr. Jean-Marie Speich.