Video pogovor papeža Frančiška in moskovskega patriarha Kirila

16.3.2022 Vatikan Mir, Papež Frančišek
Foto: Vatican News Foto: Vatican News

V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije.

V sredo, 16. marca 2022, je zgodaj popoldne potekal video pogovor med svetim očetom Frančiškom in njegovo svetostjo Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. Med srečanjem sta bila prisotna s paževe strani kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov ter s Kirilove strani metropolit Volokolamska Hilarion, vodja oddelka za zunanje zadeve moskovskega patriarhata.

Osrednja tema pogovora je bila vojna v Ukrajini ter vloga kristjanov in njihovih pastirjev, da bi storili vse, da bi prevladal mir.

Papež Frančišek se je zahvalil patriarhu za to srečanje, ki ga je vodila želja, da kot pastirji svojega ljudstva nakažejo pot miru, molijo za dar miru, da preneha streljanje. »Cerkev«, se je papež strinjal s patriarhom, »ne sme uporabljati jezika politikov, temveč jezik Jezusa«. »Pastirji smo istega svetega ljudstva, ki veruje v Boga, v Sveto Trojico, v Sveto Božjo Mater. Zaradi tega se moramo združiti v prizadevanju, da pripomoremo k miru, da pomagamo tistemu, ki trpi, da iščemo poti miru, da bi zaustavili streljanje.« Oba sta poudarila izjemen pomen procesa pogajanj, ki potekajo, kajti, kot je rekel papež: »Ljudje so tisti, ki plačajo ceno za vojno, tudi ruski vojaki in ljudje, ki zaradi bombardiranja umirajo«.

»Kot pastirji«, je nadaljeval papež, »imamo dolžnost, da smo blizu in pomagamo tistim osebam, ki zaradi vojne trpijo. Nekoč se je tudi v naših Cerkvah govorilo o sveti ali o pravični vojni. Danes ni več mogoče tako govoriti, kajti razvila se je krščanska zavest o pomembnosti miru«. In ko se je ponovno strinjal s patriarhom, da so »Cerkve poklicane prispevati in pospeševati mir ter pravičnost«, je papež Frančišek sklenil: »Vojne so vedno krivične. Kajti tisti, ki plača ceno, je Božje ljudstvo. Naša srca ne morejo, da ne bi jokala zaradi ubitih otrok in žena, zaradi vseh žrtev vojne. Vojna ni nikoli prava pot. Sveti Duh, ki nas povezuje, od nas pastirjev zahteva, da pomagamo ljudstvom, ki trpijo zaradi vojne.«

Vir: Vatican News - slovenska redakcija