Velikonočno voščilo predsednika SŠK in novomeškega škofa Andreja Sajeta

31.3.2024 Novo mesto Škofija Novo mesto, Velika noč

Dragi duhovniki, diakoni, redovnice in redovniki, bratje in sestre!

Ob praznikih Gospodovega vstajenja gre moja misel k vam s hvaležnostjo za vsakega od vas in za dar poklicanosti ter za poslanstvo, ki ga opravljate. Spremljam vas z molitvijo in s prošnjo k Vsemogočnemu, naj obilno blagoslavlja vaše delo, življenje in skupnosti, kjer delujete.

Živimo v zahtevnih časih. Priča smo vojnam, nasilju, lakoti in vremenskim ujmam. Mnogi se srečujete z osebnimi stiskami ali preizkušnjami bližnjih. Človekovo življenje je vse bolj razvrednoteno, še posebej ko gre za nerojene, starejše ali nemočne. Poskusi uveljavitve samomora s pomočjo in evtanazije spreminjajo  kulturo in temeljni pogled na življenje. Mnoge postaja strah prihodnosti.

Iztekajoči se postni čas ter velika noč kot osrednja skrivnost naše vere sta za vsakega od nas priložnost za krepitev krščanskega upanja in vere. Vstal je Kristus, upanje moje, beremo v velikonočnem spevu. Premagajmo strahove in dvome. Jezusovo vstajenje je velika in resnična novost, ki spreminja zgodovino sveta in človeka. Vstali ne pripada preteklosti, temveč sedanjosti. Prisoten je danes, je živ! Je med nami! To je razlog upanja! Verujmo in računajmo z njim! Pomislimo, kje so znamenja našega letošnjega upanja. Podelimo si izkušnjo vere in bodimo nosilci upanja drugim.

Pri krepitvi upanja naj nam bo navdih in spodbuda voščilo vzhodnih kristjanov, ki si ob veliki noči voščijo: »Kristus je vstal, resnično je vstal, aleluja!«

Dragi bratje in sestre, hvala za vaše predano delo in pričevanje. Veselo veliko noč in lepe pozdrave vam, vašim skupnostim in župnijam.

 

Msgr. dr. Andrej Saje,
novomeški škof in
predsednik Slovenske škofovske konference