V Hudi Jami danes simboličen začetek javnega pogreba 800 tamkajšnjih žrtev

3.10.2016 Huda jama Cerkev v Sloveniji, Država, Sprava
Foto - STA Foto - STA

Z obredom, ki ga je danes dopoldne pri kapelici ob vhodu v rov svete Barbare v Hudi Jami pri Laškem vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, se je simbolično začel javni pogreb 800 do zdaj izkopanih žrtev iz tamkajšnjega množičnega morišča in grobišča. Ob tej priložnosti je škof Lipovšek povedal, da danes želimo narediti pomemben korak na poti sprave in urejanja našega odnosa do žrtev medvojnih in povojnih pobojev.

Posmrtne ostanke žrtev bodo prepeljali na pokopališče Dobrava pri Mariboru, kjer bo 27. oktobra pogrebno slovesnost vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Obeh dogodkov se bodo poleg svojcev žrtev in predstavnikov civilnih združenj, ki jih zastopajo, udeležili predstavniki oblasti, med njimi predsednik države.

Izkop in iznos žrtev iz prvega jaška na območju množičnega morišča in grobišča v Hudi Jami pri Laškem se je začel pred nekaj tedni. Obred pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov v Dobravo pri Mariboru bo podoben tistemu, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri poslovilni vežici. Tam bodo žrtve pokopane posamično, kar bo omogočalo njihovo poznejšo sledljivost. Določen je namreč policijski postopek odvzema vzorcev za analizo identitete, ki bo v prihodnosti zdaj anonimnim žrtvam omogočil, da dobijo osebna imena in svojce.

Vir: Radio Ognjišče.