Teden molitve za edinost kristjanov 2022: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2,2)

18.1.2022 Slovenija Cerkev v Sloveniji, Ekumenizem
Fotografija je simbolična – Ekumensko bogoslužje v Murski Soboti s škofom Petrom Štumpfom in škofom Leonom Novakom – Foto: Družina Fotografija je simbolična – Ekumensko bogoslužje v Murski Soboti s škofom Petrom Štumpfom in škofom Leonom Novakom – Foto: Družina

Od 18. do 25. januarja 2022 bo pod geslom »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2) potekal teden molitve za edinost kristjanov.

Letošnji teden molitve za edinost kristjanov obhajamo že znotraj triletnega sinodalnega dogajanja, ki ima tudi bistveno ekumensko razsežnost. 

Papež Frančišek je ob odprtju sinode rekel: »To sinodo živimo v duhu molitve, s katero se je Jezus obrnil na Očeta za svoje: ‘Da bi bili vsi eno’ (Jn 17,21). K temu smo poklicani: k edinosti/enosti, k občestvu, k bratstvu, ki izhaja iz tega, da čutimo, da nas objema edina Božja ljubezen. Vsi, brez razlik, in posebej mi pastirji, moramo ohranjati in trdno zagovarjati to edinost.« 

Izbrana glavna misel oznanja upanje, saj govori o luči, po kateri vsi hrepenimo, ko doživljamo temo preizkušenj in kriz. Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali modri z Vzhoda, je znamenje upanja. Vodila jih je k še večji luči, ki je Jezus, nova Luč, ki razsveteljuje vsakega človeka. V našo temo je vstopil s svojim učlovečenjem in še globlje s svojo velikonočno skrivnostjo. Poslanstvo Cerkve, nas kristjanov je danes v tem, da smo zvezda, ki razsvetljuje pot k Jezusu. Le tako bomo znamenje upanja in Božje navzočnosti. 


Teden molitve za edinost kristjanov bo sklenil papež z večernicami

Sveti oče ekumenski delegaciji: Božja luč sveti le v ljubezni, občestvu in bratstvu

Škof Stanislav Lipovšek: »K molitvi za edinost je poklican vsak izmed nas«


Naša misel in molitev bosta v tem tednu objemali tudi trpeča ljudstva na Srednjem Vzhodu. Podivjani terorizem in vojni požar je nekatere pokrajine spremenil v pogorišče in ruševine. Na ozemlju, kjer je zibelka krščanstva, so kristjani le še neznatna manjšina. Manjšina, ki izginja, odhaja v neznano, ugaša brez glasu, trka na vrata Zahoda in prosi pomoči. »Srednji Vzhod danes joka, trpi in molči, medtem ko ga drugi teptajo v hlepenju po moči in bogastvu,« je rekel papež Frančišek. 

V teh dneh se bomo kristjani zbirali ob jaslicah, ki še vedno krasijo naše cerkve. Pridružili se bomo modrim svetim trem kraljem in se v skupni molitvi poklonili Novorojenemu. Čim bliže mu bomo, tem bolj eno bomo tudi med seboj. 

Priprava tedna molitve za edinost 2022 – gradivo

Navada je, da na severni polobli obhajamo teden molitve v dneh med 18. in 25. januarjem. Ta dva datuma je leta 1908 predlagal Paul Wattson, ameriški anglikanec, ki je 1909 prestopil v Katoliško cerkev. Datuma zaobjemata teden med praznikoma sv. Petra in sv. Pavla in imata zato simbolični pomen (po rimskem koledarju so v tistem času 18. januarja praznovali Sedež apostola Petra, 25. januarja pa je praznik Spreobrnitve apostola Pavla). Gradivo za teden molitve že dolga leta skupaj pripravljata Papeški svet za edinost in komisija Vera in cerkvena ureditev (Faith and Order) pri Svetovnem (Ekumenskem) svetu Cerkva. Namenjeno je za obhajanje tedna molitve kot tudi za druge priložnosti čez leto, ko naj bi bilo v pomoč in spodbudo za zasebno ali skupno molitev ob drugih ekumenskih srečanjih. Pri njih naj bi izražali tisto stopnjo občestva, ki je že dosežena in molili za polno edinost, ki jo hoče Kristus. Na južni polobli obhajajo teden molitve v bližini binkoštnega praznika, ki je prav tako pomenljiv simbolični dan za edinost Cerkve. 

Gradivo, ki je pripravljeno na svetovni ravni, je v knjižici prilagojeno za rabo v Sloveniji. Za to pri nas poskrbi Komisija za ekumenizem in medverski dialog (prejšnje ime: Slovenski ekumenski svet) pri Slovenski škofovski konferenci v sodelovanju s predstavniki drugih Cerkva. Zaželeno je, da vse Cerkve in skupnosti vključijo gradivo v svoja bogoslužja. Uporabno je tudi za biblične skupine. Študij in pogovor naj se zaokrožita s skupnimi prošnjami. Berila, razmišljanja in prošnje so lahko tudi pripomoček za osebno molitev, ki naj jo spremlja zavest, da smo povezani v občestvo z vsemi, ki po svetu molijo za večjo vidno edinost kristjanov. Za vsak dan je izbrano eno berilo in evangelij.


Knjižico je po skupni predlogi Papeškega sveta za edinost kristjanov in Svetovnega sveta Cerkva pripravila in tisk oskrbela Komisija za ekumenizem in medverski dialog pri Slovenski škofovski konferenci, 


Mednarodna skupina pod pokroviteljstvom Papeškega sveta za edinost in Svetovnega sveta Cerkva (SSC) se zaradi pandemije ni mogla sestati v živo, ampak je delala na daljavo. Izbira teme in priprava osnutka za letošnji (2022) teden molitve je bila zaupana Svetu krščanskih Cerkva na Srednjem Vzhodu, ki ima sedež v Beirutu (Libanon). Za izhodišče so vzeli besede: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2). V teh težkih časih bolj kot kdajkoli potrebujemo luč, ki sveti v temi. Kristjani oznanjamo, da se je ta luč razodela v Jezusu Kristusu. 

 

Besedilo je posredoval dr. Bogdan Dolenc, član Komisije za ekumenizem in medverski dialog pri SŠK