Teden molitve za edinost 2023: »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17)

18.1.2023 Slovenija Cerkev v Sloveniji, Ekumenizem

Od 18. do 25. januarja 2023 bo pod geslom  »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17) potekal teden molitve za edinost kristjanov.

Knjižica za teden molitve za edinost kristjanov 2023

Januarski teden molitve za edinost nas bo tokrat spomnil na to, da ekumenizem ni samo molitev za ta veliki cilj, ampak vključuje tudi konkretno sodelovanje med kristjani različnih skupnosti in cerkva. Gre za področja, kot so: pravičnost in mir, krepitev družinskega življenja, spoštovanje manjšinskih skupnosti, ohranjevanje stvarstva ter sprava med narodi in skupnostmi. V tem smislu so pri nas izjave Sveta krščanskih cerkva in islamske skupnosti, v katerih se soglasno zavzemajo za temeljne človeške vrednote. Lani poleti so se v takšni izjavi izrekli v prid tradicionalnega pojmovanja družine in zakona.


Spored molitev v Sloveniji

Škofija Celje
V sredo, 18. januarja ob 19. uri,  bo pri sv. Ceciliji (kapucini) v Celju ekumenska molitev predstavnikov krščanskih cerkva. Molitev bodo vodili celjski škof Maksimilijan Matjaž z upokojenim škofom Stanislavom Lipovškom, mag. Leon Novak, evangeličanski škof, pravoslavni celjski župnik (paroh) Goran Šljivić in dr. Daniel Grabar, superintendent evangelijskih binkoštnih kristjanov. K tej ekumenski molitvi ste vabljeni verniki vseh krščanskih cerkva.

V sredo, 25. januarja ob 18. uri, bo v celjski stolnici škof Maksimilijan ob somaševanju upokojenega škofa in duhovnikov celjske dekanije vodil mašno bogoslužje za edinost ob sklepu tedna molitve za edinost kristjanov. Duhovniki in verniki celjske dekanije, lepo vabljeni.

Nadškofija Ljubljana
V nedeljo, 22. januarja 2023, ob 11.00 bo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja, Gosposvetska 9, v Ljubljani ekumensko  bogoslužje pri katerem bo imel pridigo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Pri bogoslužju sodelujejo predstavniki krščanskih cerkva.

V ponedeljek, 23. januarja 2023, ob 19.00 bo v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju (frančiškanska cerkev), Prešernov trg 4, v Ljubljani sv. maša za edinost kristjanov. Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, po maši bo pričevanja predstavnikov  Katoliške, Evangeličanske, Srbske pravoslavne in Makedonske pravoslavne Cerkve.

Nadškofija Maribor
V nadaljevanju objavljamo dogodke v okviru tedna za edinost, ki se bodo zgodili v Mariboru.

 • Sreda 18. januar: Sv. maša za študente v stolnici ob 18.30h, ki jo vodi študentski duhovnik Primož Lorbek, ob 19h ekumensko bogoslužje za mir v Ukrajini in Rusiji, ter po vsem svetu, pri katerem sodelujejo predstavniki različnih krščanskih Cerkva, bogoslužje vodi mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.
 • Četrtek, 19. januar: Župnijska cerkev sv. Rešnjega telesa v Mariboru, ob 18. uri evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (Janez Lesnika, generalni vikar).
 • Petek, 20. januar: Cerkev sv. Cirila in Metoda, Vrablova 21, Maribor - Tezno, ob 18. uri: evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (dr. Avguštin Lah).
 • Sobota, 21. januar: Cerkev Sv. Križa v Mariboru, Ertlova 4, ob 18.30 uri: evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (mag. Franček Bertolini). 
 • Nedelja, 22. januar: Srbska pravoslavna cerkev,Tržaška cesta 13, ob 9. uri: pravoslavna Božja liturgija (Jerej Savo Kosojević, paroh v Mariboru).
 • Ponedeljek, 23. januar:  studenci, Župnijska cerkev Sv. Jožefa – Studenci, ob 08. uri: evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (Igor I. Novak, škofijski referent za ekumenizem).
 • Torek, 24. januar: Stolna župnija Maribor, ob 19h, evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (Jure Sojč)
 • Sreda, 25. januar: Sklep tedna molitve za edinost kristjanov v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih), Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 7, ob 9. uri. Vodi: nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Škofija Murska Sobota
V soboški škofiji bodo potekala ekumenska molitvena srečanja:

 • v Murski Soboti bo v nedeljo, 22. januarja 2023, ob 11.00 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Srečanja se bosta na škofijski ravni udeležila soboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf in evangeličanski škof mag. Leon Novak. Sodelujejo, katoličani, evangeličani in binkoštniki;
 • v Apačah bo v nedeljo, 22. januarja 2023, ob 10.00. Srečanje gosti evangeličanska cerkvena občina Apače. Sodelujejo evangeličani in katoličani;
 • na Gornjih Slavečih bo v nedeljo, 15. januarja 2023, ob 10.00 uri v tamkajšnji evangeličanski cerkvi. Sodelujejo katoličani župnij Sv. Jurij v Prekmurju, Grad in Kuzma, ter evangeličani;
 • v Moravskih Toplicah bo v nedeljo, 29. jan. 2023, ob 11.00 v evangeličanski cerkvi. Sodelujejo katoličani iz župnije Martjanci in evangeličani.

Škofija Novo mesto
V novomeški stolnici svetega Nikolaja bo v soboto, 21. januarja 2023, ob 18.00 križevski vladika msgr. Milan Stipić maševal po bizantinsko-slovanskem obredu, ki je lasten katoličanom vzhodnega obreda.


Naša molitev in razmišljanja v dneh od 18. do 25. januarja se tokrat dotikajo rasizma v ZDA, posebej v zvezni državi Minnesoti. Rasizem ima tam dolgo in krvavo zgodovino. Država se uvršča med tiste, v katerih vlada najhujše rasno razlikovanje v ZDA. Hude zgodovinske rane so bile prizadete skupnostim ameriških domorodcev in potomcem Afroameričanov. Zgodovina krščanskih cerkva je tam povezana z rasnimi konflikti, ki še povečujejo medsebojno razdeljenost.

Molitev za edinost ima velik pomen, ko poteka skupaj z bojem proti vsemu, kar nas krivično deli kot ljudi, ki smo ustvarjeni po Božji podobi in zato deležni enakega dostojanstva.

Osrednje besedilo, ob katerem bomo premišljevali in molili, je vzeto iz preroka Izaija in se glasi:»Naučite se delati dobro, skrbite za pravico. Pomagajte zatiranemu, zagovarjajte siroto, branite vdovo«(Iz 1,17). Tema »skrbi za pravico« je tudi sestavina sinodalnega procesa, ki je prav tako v službi »socialne pravičnosti, človekovih pravic in skrbi za skupni dom« (Pripravljalni dokument št. 30).