Svetopisemski maraton z naslovom Ne boj se, samó veruj!

7.10.2012 Ljubljana in nekateri drugi kraji po Sloveniji Sveto pismo

Pri sv. Jožefu v Ljubljani bo od nedelje, 7. do nedelje, 14. oktobra 2012, peto leto zapored potekal svetopisemski maraton. To je izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma, ki traja teden dni, 24 ur na dan in je nenehna molitev, ki jo enodušno molijo kristjani iz različnih župnij, katoliških laiških gibanj, skupnosti in združenj, kot tudi predstavniki drugih krščanskih Cerkva. Organizatorji k branju vabijo mlade, starejše, družine, verujoče in neverujoče, saj za tovrstno dejavnost niso potrebne predhodne priprave ali posebna retorična znanja.

Ob začetku leta vere želijo s prebiranjem Božje besede spodbuditi premik od tradicionalne k osebni veri, zato maraton nosi naslov Ne boj se, samó veruj! Samo z vero, ki temelji na osebnem odnosu z Bogom, človek presega strahove, občutke negotovosti in zaživi v pravi svobodi. Takšna vera se odraža tudi v kristjanovem vsakdanjem življenju.

Spremljevalni dogodki svetopisemskega maratona, ki bodo potekali v dvoranah Duhovnega središča sv. Jožefa, bodo nagovarjali udeležence s široko paleto razmišljanj o bibličnih temeljih krščanske vere s strani priznanih predavateljev. Med njimi bo tudi znani hrvaški frančiškan p. Zvjezdan Linić, ki bo v sredo, 10. oktobra 2012, ob 17.00, na predvečer začetka leta vere, spregovoril o temeljih krščanske vere. Svetopisemski maraton bodo v nedeljo, 14. oktobra 2012, ob 17.00, sklenili s koncertom priznanega gospel zbora Bee Geesus in pevke Nuške Drašček. Z namenom, da spodbuda k branju Svetega pisma ne bi trajala le teden dni, vabijo k sodelovanju v kampanji Berem Besedo. Program preostalih spremljevalnih dogodkov je na voljo na priloženi povezavi.

Branje Svetega pisma ne bo potekalo le na osrednji lokaciji pri sv. Jožefu v Ljubljani. V maratonskem tednu se bo zvrstilo še 34 tako imenovanih »mini« maratonov, kjer bodo Sveto pismo prebirali različno dolgo – ponekod, npr. v Ajdovščini ves vikend, drugod 24 ur, spet drugod ves teden po nekaj ur na dan. Za organizacijo »mini« maratona so se posebej potrudili pri gibanju Družina in Življenje ter v Društvu katoliških pedagogov Slovenije. Seznam sodelujočih krajev je na voljo na priloženi povezavi.


Več informacij o svetopisemskem maratonu najdete na spletni strani. Pripravili so tudi priložnostni film. Posnetki s svetopisemskega maratona iz leta 2011.


Zloženka