Sveti sedež predstavil papeževo apostolsko potovanje v Albanijo

21.9.2014 Albanija Papež Frančišek

 

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je 15. septembra predstavil apostolsko potovanje papeža Frančiška v Albanijo. Papežev enodnevni obisk bo potekal v nedeljo, 21. septembra, in se bo v celoti odvijal v prestolnici Tirani. Albanija je tako prva evropska država, ki jo bo obiskal papež. Sicer pa gre za njegovo četrto mednarodno apostolsko potovanje.

K odločitvi za potovanje v Albanijo sta pripomogla dva glavna motiva, kot je pojasnil p. Lombardi. Prvi je, da je Albanija v svoji zgodovini živela veliko preganjanje vere s strani ateističnega komunizma in bila prva ateistična država na svetu, kjer je bil ateizem zapisan v samo ustavo. Drugi razlog je medverske narave. Kljub velikemu preganjanju vere, danes v Albaniji obstaja zgledno medversko sobivanje, k čemur želi papež med obiskom še bolj spodbuditi, tako da bi država lahko postala zgled tudi drugim.

P. Lombardi je izpostavil dve pomembni figuri, povezani z Albanijo. Najprej je tu sv. Janez Pavel II., ki je Albanijo obiskal 25. aprila 1993, kmalu po razpadu ateistične države. Takrat je posvetil štiri nove škofe in s tem ponovno vzpostavil cerkveno hierarhijo. Druga pomembna osebnost je nedvomno bl. Mati Terezija, ki jo zelo spoštuje ves albanski narod.

Vatikanski predstavnik je podrobneje predstavil tudi program potovanja. Papež bo z rimskega letališča Fiumicino poletel ob 7.30 in dve uri kasneje pristal na mednarodnem letališču v Tirani. Ob 9.30 bo papež Frančišek uradno sprejet v predsedniški palači. Lombardi je povedal, da bo papež albanskemu predsedniku poklonil faksimile prvega misala v albanskem jeziku iz leta 1555, katerega original hrani vatikanska knjižnica. Ob 10.00 je na programu srečanje s predstavniki oblasti, prav tako v predsedniški palači. Ob 11.00 se bo na Trgu Matere Terezije začela sveta maša, kateri bo sledila molitev Angelovega češčenja. Ob 13.30 se bo papež na apostolski nunciaturi srečal s sedmimi albanskimi škofi, s katerimi bo zatem tudi kosil. Popoldanski program se bo začel ob 16.00 na Katoliški univerzi Naše Gospe dobrega sveta, ko bo na vrsti srečanje z voditelji drugih verstev in krščanskih veroizpovedi. Kot je pojasnil p. Lombardi, je v Albaniji šest verstev. Večina so muslimani, predvsem suniti, tu je tudi islamska skupnost bektašev, katoličani pravoslavni, evangeličani in judje.

Zatem se bo papež odpravil v novo tiransko katedralo, posvečeno leta 2002, kjer bo molil večernice z duhovniki, posvečenimi osebami, semeniščniki in člani laičnih gibanj. Med srečanjem bosta pričevala duhovnik in redovnica, oba stara več kot 80 let, ki sta osebno izkusila in preživela preganjanje. Kot je dodal p. Lombardi, je v času preganjanja od šest albanskih škofov in 156 duhovnikov 65 umrlo mučeniške smrti, 64 jih je umrlo po mnogih letih zapora in v taboriščih. Trenutno poteka postopek na rimski ravni za 40 albanskih mučencev, med katerimi sta dva škofa, okoli trideset duhovnikov in nekaj laikov. Zadnje srečanje se bo odvijalo v Centru Betania, ki se nahaja okoli 20 km iz Tirane. Tu se bo Frančišek srečal z osebami različnih karitativnih ustanov, pozdravil pa bo tudi otroke, mladostnike, po večini sirote, ki bivajo v Centru. Ob 20.00 je predviden polet s tiranskega letališča ter prihod v Rim ob 21.30.

Papež Frančišek bo imel vsega skupaj šest nagovorov: poleg homilije med sveto mašo in nagovora pred Angelovim češčenjem, še štiri govore različnim vrstam skupin.

Cerkev v Albaniji

 

Besedilo je s strani Radia Vatikan