Spomladansko plenarno zasedanje COMECE

20.3.2015 Bruselj, Belgija COMECE, Zasedanje
Foto COMECE Foto COMECE

Od 18. do 20. marca v Bruslju poteka redno spomladansko plenarno zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE). Cerkev na Slovenskem predstavlja generalni tajnik Slovenske škofovske konference dr. Tadej Strehovec.

Prvi dan zasedanja so se udeleženci srečali s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom. Osrednja tema pogovorov je bilo sodelovanje med Katoliško Cerkvijo in Evropsko komisijo ter skupnemu prizadevanju za mir in dialog v Evropski uniji in svetu. Ob tem so predstavniki Evropske komisije in predstavniki COMECE-ja posebej izpostavili nekatere probleme kot so npr. naraščajoče število beguncev v EU, razmerje med svobodo izražanja in spoštovanja vrednot ter verskimi izročili v primeru napada na uredništvo Charlie Hebdo v Parizu. Med drugim so se dotaknili tudi vprašanja povezanega z razmerami v Siriji, Libiji, Iraku in Ukrajini ter prizadevanji EU in Katoliške Cerkve za vzpostavitev trajnega miru. Člani COMECE-ja so izrazili zaskrbljenost zaradi bližnje sklenitve Transatlanstkega trgovinskega sporazuma med ZDA in EU ter o njegovem vplivu na socialno varnost delavcev v državah članicah EU. Udeleženci srečanja so odprli tudi vprašanje zmanjšanega zaupanja državljanov v evropske institucije ter razmere v evrskem območju zaradi grške krize.

Predsednik Jean-Claude Juncker je v več kot eno uro dolgem srečanju posebej izpostavil Evropo vrednot in demokracije ter mirnega sobivanja različnih verskih in svetovnonazorskih prepričanj. Pri tem ima Katoliška Cerkev izredno pomembno vlogo, ki deluje od področja duhovnosti, izobraževanja, socialne pomoči, solidarnosti in miru. V ta namen si Evropska komisija prizadeva za pregleden in trajen dialog z verskimi skupnostmi, med temi še posebej s Katoliško Cerkvijo.

Ob sklepu Plenarnega zasedanja COMECE-ja bodo člani volili novega vodstva omenjene Komisije, ki jo je do sedaj vodil nemški kardinal Reinhard Marx.

Več na: COMECE